5 anime, ami megjósolta a jövőt

Akár filmekről, akár japán animékről beszélünk, mondhatjuk, hogy a technológiai fejlődés gyorsasága miatt 20-30 évvel ezelőtt minden alkotó ultra-modernnek képzelte el jelenünket. Megmutatjuk azt az 5 japán rajzfilmet, ami szinte megjósolta, illetve inspirálta a jövőt.

Gondoljunk csak az 1989-es Vissza a Jövőbe trilógia második részére, amiben a főhős abba a 2015-be érkezik, ahol légdeszkán járunk, minden automatizált és repülő autók röpködnek mindenhol. A technikai fejlődés valóban nagyon gyors iramban fejlődött az elmúlt 50 évben, és napjainkban is gyors, de annyira mégsem, ahogy azt elképzelték régen. A múlt elképzelései a jövőről viszont eredményezhetnek olyan ötleteket, amik miatt megvalósulnak a régi elképzelések. A Dorkly holnapja által összeállított következő 5 japán anime valószínűleg eredményezhette napjaink találmányait, sőt néhány meglepő dolgot is megjósoltak. Legalul megnézhető a videó is az összeállításról.


Dragon Ball Z – Fürkész

Sorozat megjelenése:1989

A Dragon Ball sorozatokat nálunk Magyarországon is vetítették, nem is olyan régen jelent meg a Dragon Ball Gt magyar szinkronnal, illetve a Z sorozatot is műsorra tűzte a Viasat 3, annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt óriási botrányok közepette vették le az RTL Klub képernyőjéről.  A sorozat nem csak a nálunk, de az egész világon legendássá vált, idén is készül belőle új epizód.

A sorozatban földönkívüli lények csoportja hordja fején az úgynevezett Scouter-t, amit a magyar változatban Fürkésznek neveznek. Ez olyan, mint egy szemüveg, ami folyamatosan információkkal látja el annak viselőjét, szinte mindenről, ami a közelben, vagy a világon történik. Egy egész adatbázis.

More than just cartoons, here are five anime that predicted and inspired the future nbsp;[Video    RocketNews24

Hasonló funkciókkal és megoldással jelent meg nem is olyan rég a Google Glass, vagyis a google interaktív szemüvege, aminek fejlesztését állítólag egyelőre szüneteltetik. A Fürkésznek és a Google szemüvegének is van kommunikációs eszköze, elérhető a térkép, a GPS, a kamera funkció. Csak külső különbségek vannak.

Ezen kívül a Dragon Ball sorozat egy sor jövőbeli találmányt vonultat még fel, ezek közé tartozik a repülő autó is, ami 30-40 centiméterrel az út felett lebegve halad. Hasonló módon fejlesztették a helyből felszálló repülőgépeket is.


Dennō Coil megjósolta a kiterjesztett valóságot

Megjelenés: 2007

A Denno Coil sorozat 2026-ban játszódik, ahol gyerekek félig valós, félig virtuális valóságben élik életüket, egyfajta kivetített hologram városban. A sorozatban látható headsetek (fejre tehető virtuális valóság eszközök) nem állnak messze attól, amiket a közelmúltban mutattak be egyes gyártók (Microsoft HoloLens and castAR). A Microsoft szavaival élve: “a digitális világ keveredik a valós világgal”, amely alapvetően ugyanazt takarja, mint ami a Denno Coil világában látható.

screen-shot-2015-03-19-at-121


A Macross Plus hozhatta létre az első virtuális pop-bálványt

Megjelenés: 1982

Japánban rettenetesen népszerű a valójában csak virtuálisan létező Hacune Miku nevű énekes. Elődje a Macross Plus nevű animében jelent meg, Japánban ugyanis szeretik a futurista témákat, ahol már minden a modern technológiáról és virtuális világokról, hologramokról szól. Ők persze nem állnak meg a képzeletnél, és igyekeznek megvalósítani, amit csak lehet. Ez sikerült is. Hacune Miku egy hologram, mégis koncerteket ad, a világon egyedülálló módon. Az animével ellentétben, ahol 2040-ben szerepel a galaxis-szerte népszerű Sharon Apple, nálunk már ma elérhető ez a technológia. Bár utóbbi csak a földön híres, és nem több galaxisban.

Sharon Apple
Sharon Apple


Az Akira megjósolta a 2020-as Tokiói Olimpiát és a rendőri brutalitást

Megjelenés: 1988

Az 1988-as cyberpunk thrillerben 2020-ban kerül sor a tokiói olimpiára, ahol már Neo-Tokió a neve a városnak. Milyen furcsa, hogy akkor még nem is sejthették, hogy Tokióban tényleg olimpiát rendeznek 2020-ban. Csak azt reméljük, hogy Kacuhiro Otomo alkotó harmadik világháború kitöréséről szóló jóslata nem valósul meg.

Egy másik érdekes, de szomorú jóslat az a rendőri brutalitás állampolgárok ellen a világban.

screen-shot-2015-03-19-at-12-11-54


Számtalan anime előre látta a robotkutyákat

A robotok szinte minden futurista animében szerepelnek. Japánban persze ezeket is próbálják megvalósítani, egyre nagyobb sikerrel. Az emberméretű robotokkal egész jól állnak, hamarosan talán jöhetnek az űrben harcoló óriásrobotok. Robotkutyák is gyakran megjelennek a művekben, és ahogy tudjuk Japánban számos robotkutyát dobtak már piacra. Nem csak Japánban vannak manapság ügyes fejlesztések.

3393129924_6e66470087_b

screen-shot-2015-03-19-at-12-24-10

Sok hasonló eszköz van még, amit animék megjelenítenek, és az is tény, hogy rengeteg piaci lehetőség, és találmány alapja lehet rajzfilmalkotók zseniális ötlete. Már csak az a kérdés, hogy a technológia mikor éri utol az ölteteket.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez