Százával sorozzák a gyerekeket Dél-Szudánban

Egyetlen hónap alatt gyerekek százait sorozták be erőszakkal katonának a polgárháborús Dél-Szudánban – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának pénteki jelentéséből.

Jonathan Veitch, az UNICEF dél-szudáni képviselője Genfben egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány és az ellenzék februárban “több száz gyereket” hurcolt el katonának.

Az UNICEF az utóbbi időben a kényszersorozások “erőteljes növekedését”  tapasztalta a kelet-afrikai országban, ahol 2013 decemberében néhány hét alatt polgárháborúvá fajult a Salva Kiir elnök és a korábbi alelnök, Riek Machar között régóta parázsló hatalmi harc. Több fegyveres csoport és milícia is részt vesz a konfliktusban, amely a két különböző etnikumhoz tartozó politikus közötti ellentétből robbant ki.

Az UNICEF adatai szerint a szemben állók már legalább 12 ezer gyerekkatonát állítottak csatasorba. Bár mindkét oldal aláírt egy egyezményt a gyermekkatonák bevetésének tilalmáról, a konfliktus sújtotta ország több térségében ezt nem tartják tiszteletben – hívta fel a figyelmet Jonathan Veitch. “Egyszerűen összegyűjtik a fiúkat, és a frontra küldik” – tette  hozzá.

Egyedül az északi Felső-Nílus szövetségi államban található Wau Shilluk nevű faluból mintegy száz gyereket soroztak be a kormányhoz hű Johnson Olony hadúr harcosai.

Veitch elmondta, hogy a gyerekek közül eddig még senkit nem engedtek vissza hozzátartozóihoz.

A 2011 júliusában függetlenné vált országban a több mint egy éve tartó polgárháború miatt már 1,5 millióan menekültek el otthonukból, és 2,5 millióra tehető azok száma, akik súlyos élelmiszerhiánytól szenvednek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez