Egy török professzor mindhárom fia beállt dzsihadistának

Szomorú történet borzolja a kedélyeket a török sajtóban: egy felvilágosult, egyetemen oktató házaspár mindhárom gyereke csatlakozott az Iszlám Államhoz. Az esetet követően Ankara ígéretet tett arra, hogy ezentúl kiutasítja a potenciális terroristákat az országból.

Dr M. Sefik, egy török professzor kérte meg Ankarát, hogy “segítsen fiai megtalálásában és tegyen meg mindent a visszahozásuk érdekében”. A férfi három, tizenéves fia ugyanis csatlakozott az Iszlám Állam terrorista szervezethez és valahol Irakban, vagy Szíriában harcol a dzsihadisták oldalán. A legidősebb fiú a Hacettepe egyetemen tanult, mint fogorvos, vele tartott két 16 éves, még középiskolába járó  ikerestvére is.

Március 10-én egy közös üzenetet küldtek a szüleiknek, hogy “imádkozzanak értük”, de többet nem árultak el.Majd egy nappal később megkereste a házaspárt az MIT (török titkosszolgálat) és közölte, hogy gyerekeik minden jel szerint “beálltak az ISIS soraiba.  “Mi emberségre neveltük őket és teljesen felvilágosult szemléleletmódot igyekeztünk átadni nekik. Fogalmunk sincs mitől radikalizálódtak ennyire” – nyilatkozta a professzor a török sajtónak.

Ankara szerint körülbelül 2300-2500 közé tehető a török állampolgárságú dzsihadisták száma, akik jelenleg Irakban vagy Szíriában harcolnak. A török vezetést számtalan bírálat érte, hogy nem tesz meg mindent a dzsihadisták Szíriába történő kiutazása ellen. Erdogan emiatt nemrég azt ígérte, hogy az elkövetkezendő napokban, körülbelül 1700 külföldi militánst fognak kiutasítani az országból.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez