A földtörténet legnagyobb aszteroidabecsapódását találták meg Ausztráliában

Az Ausztráliában felfedezett aszteroidabecsapódásra a tudósok azt mondják, hogy a legnagyobb, amit valaha találtak a világon. 400 kilométer széles krátert hozott létre, és mély sebet ejtett a földkéregben.

Az ausztrál Warburton medencében fekvő kráter felszíni rétegei már régen eltűntek, de a geofizikai modellezés a felszín alatt bizonyítékot talált a becsapódásra – mondta Dr. Andrew Glikson, aki az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportját vezette. Az aszteroida kettétört, és két, 10 kilométer átmérőjű meteorit találta telibe a Földet.

„A becsapódás valószínűleg sok faj kihalását okozhatta abban az időben” – mondta Glikson. A csoport a Tectonophysics geológiai folyóiratban jelentette meg eredményeit, de pontosan nem tudták a történteket ismert fajkihaláshoz kötni.

„Ez egy rejtély. Nem tudunk olyan kihalási eseményről, amely megfelelhet ennek a becsapódásnak. Az a gyanúm, hogy az ütközés több mint 300 millió éve történt.” A környéken talált kőzetek nagyjából 300-600 millió évesek.

„Az ilyen nagy becsapódások sokkal jelentősebb szerepet játszhattak a Föld fejlődésében, mint korábban gondoltuk” –  tette hozzá Glikson.

A becsapódás helyét egyébként véletlenül fedezték fel, amikor a tudósok 2 kilométerrel a földfelszín alá fúrtak le egy geotermikus kutatásnál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez