Gyilkos jégcsapok Oroszországban

A sötét téli napok után ahelyett, hogy megkönnyebbülnének az emberek, inkább árgus szemekkel figyelik a háztetőket, nem leselkedik-e rájuk egy életveszélyes jégdarab. Húszéves lányt csapott agyon egy novoszibirszki jégcsap.

Rendszeresen járják az orosz háztetőket télen, hogy letakarítsák az ott felhalmozódott havat és jégcsapokat. Az elővigyázatosság ellenére az olvadás során rengeteg balesetet okoz az aláhulló fagyos törmelék. A gyilkos tavasz hét év után újabb halálos áldozatot követelt Szibériában.

2008 januárjában egy 83 éves nyugdíjast, most pedig egy húszéves lányt sebesített halálra egy jégcsap. Tatyjana Igonyina a kutyáját sétáltatta, amikor fejbe vágta a 14 emelet magasból leszakadó jégdarab. A The Siberian Times értesülései szerint az áldozat barátnője, Jelena elmondta, hogy a nyomozók addig nem voltak hajlandók megközelíteni a holttestet, amíg a tetőt meg nem tisztították a hótól. A közterület-felügyelőség azt állítja, hogy ők az eset előtt egy héttel takarították le a tetőt, a vizsgálat alapján egy erkélyről szakadhatott le a jégcsap.

Az elmúlt időszakban több komoly sérülést okozott az olvadás a régióban. Egy ulan-udei tízéves fiúnak például nagy szerencséje volt, hogy a homlokát, és nem a szemét találta el az aláhulló jégdarab. Egy nagymama pedig két kisunokájával sétált, amikor fejbe verte egy jégcsap.

A rendszeres téli tetőtakarítás mellett néhány szabályt sem árt betartani olvadáskor Oroszországban: 1. Ne sétálj az eresz és az erkély alatt! 2. Az épületbe lépés előtt nézzünk fel, nem készül-e valami éppen a fejünkre esni! 3. Lehetőleg egyáltalán ne sétáljunk szeles időben, ha mégis muszáj, akkor nagy ívben kerüljük el az épületeket! Aki még ezek után sem tudja elképzelni, mit is jelent a gyilkos orosz hóolvadás, annak a lenti videót ajánljuk.

Kép: Szentpéterváron tisztítják a tetőt (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez