Elnapolással indult az évszázad brókerpere Algériában

Egy volt algériai miniszter unokaöccse szervezte a százmilliós korrupciós pénzosztásokat, jelenleg talán Mexikóban bujkál.

Algériában már a kezdés napján elnapolták az „évszázad perét”. Óriási érdeklődéssel várták a Sonatrach állami olajóriás korrupciós ügyeinek bírósági tárgyalását. A legnagyobb algériai vállalatnál csaknem egy évtizeden át hatalmas csúszópénzek „landoltak” és ezek egy része politikusokhoz került tovább. Ezért az ügy rendkívül kényes és vélhetően ezzel, a politikai implikációkkal függ össze az elnapolás is, amit egyébként eljárási formaságokkal indokoltak. Talán áprilisban folytatódik a tárgyalás. 19 vádlott jelent meg egyébként, de a két legfontosabb nem volt ott. Jelenleg az USA-ban tartózkodik Chakib Khelil volt energiaügyi miniszter, aki a politikai szférából irányította, és ha kellett fedezte a sötét ügyleteket. A másik nagy hiányzó, a pénzmozgások operatív szervezője Farid Bedjaoui sem volt ott, róla csak sejteni lehet, hogy talán Mexikóban bujkál. Pedig ő lenne a kulcsfigura.

A Jeune Afrique című lap olasz és kanadai források alapján írta meg bűnlajstromát, vagy legalábbis annak egy részét. Farid Bedjaoui a volt algériai külügyminiszter, Mohamed Bedjaoui unokaöccse. A befolyásos nagybácsi ismertette össze Chakib Khelil, energiaügyi miniszterrel a 2000-es évek elején. Farid Bedjaoui nem is Algériában élt, Dubaiban volt akkor egy brókerháza. Az energiaügyi miniszter a Sonatrach gyanús pénzeinek egy részét Bedjaoui dubaji cégénél fialtatta. És sikeresek voltak az ügyletek. Ezután Farid Bedjaouii már kényesebb, közvetítői megbízásokat kapott. Első nagy kaszálása az volt, amikor egy kínai cégnek járt ki egy hatmilliárd dolláros autópálya üzletet. Ezután olasz cégekre szakosodott és rajta keresztül köttettek az olasz-algériai üzletek, amelyekben hatalmas csúszópénzek is mozogtak. Óriási pénzeket keresett Farid Bedjaoui és persze jól jártak a tőle jutalékot kapó politikusok továbbá a Sonatrach vezetői is.

Vagyonának nagysága nem ismert, de sokat elárul, hogy csak az USA-ban három luxusingatlana is van. Chakib Khelil volt energiaügyi miniszter elfogása és kiadatása ügyében az algériai hatóságok az USA-hoz fordultak. De a procedúra, állítólag formai hiányosságok miatt, akadozik. Farid Bedjaoui hollétéről nincs tudomása az algériai hatóságoknak, legalábbis hivatalosan nincs. A Jeune Afrique szerint Mexikóban tartózkodik. A Sonatrach per előbb-utóbb folytatódik, de az igazi vádlottak nélkül. És sokan vélik úgy, hogy az algériai jelenlegi legfelső politikai vezetésnek komoly érdeke, hogy a két igazi korrupciós szervező, Chakib Khelil, volt miniszter és Farid Bedjaoui, az operatív pénzmozgató soha ne kerüljön bíróság elé. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez