Fülekről származik a leggazdagabb ausztrál

A világ egyik leggazdagabb emberének számít, Ausztráliában él és a felvidéki Fülekről származik. A ma 82 éves Frank Löwy a napokban Füleken járt, ahol 12 éves koráig élt. Az üzletembernek nagyvonalú tervei vannak. Egyik legnagyobb szerelme a foci.


 

A zsidó származású Frank Löwy vagyona a Forbes szerint meghaladja az 5 milliárd dollárt. Éppen fedett sípályát tervez London központjába, és övé lesz New Yorkban az új WTC bevásárlóközpontja is. Rendszeresen hazajár Fülekre, ahol most éppen négynyelvű holokauszt-emlékművet avatott a Fülekről elhurcolt 200 zsidó emlékére.

Az idén 83. életévét betöltő Frank Löwy Füleken született, innét 12 éves korában távozott, és Budapesten vészelte át a háborút. A család már Füleken is kereskedéssel foglalkozott, Löwy nagyapjának boltja volt a városban, a helyiek mind a mai napig Löwy-saroknak hívják a fő utcán azt a helyet, ahol az üzlet állt. Löwy a nemzetközi Forbes-magazin világ leggazdagabb embereit összegyűjtő listáján idén a 229. helyen áll, 5,3 milliárd dollárra becsült vagyonnal.

1946-ban Franciaországon át az akkori brit mandátum alatt álló Palesztinába ment, ahol a Haganah és a Golani Brigád tagjaként harcolt. 1958-ban érkezett Ausztráliába, ahol mára az ország egyik leggazdagabb emberévé vált, vagyonát ingatlanfejlesztőként gyűjtötte, a Westfield Group révén, melynek társalapítója, tulajdonosa és igazgatója.

A csoport mintegy 100 bevásárlóközponttal rendelkezik Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az USA-ban. A cég néhány hónappal a World Trade Center elleni terrortámadás előtt bérelte ki 99 évre a WTC épületkomplexumban található bevásárlóközpontot, és az az újonnan épülő WTC-ben is az övé lesz. A Westfield csoport tagja London legnagyobb luxus bevásárlóközpontja, a városba Löwy most fedett sípályát szeretne építeni, mesterséges téli klímával.

Löwy imádja a futballt, olyannyira, hogy ő az ausztrál labdarúgó szövetség elnöke. A foci iránti szeretetét is Fülekről örökölte, itt volt 5 éves korában először focimeccsen – mondta a tv-interjúban a magyarul kiválóan beszélő Löwy.

Világszám.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez