Egyhetes tűzszünet Ukrajnában

Petro Porosenko péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptet életbe Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán államfő hétfőn azt ígérte, hogy a héten részletes béketervet mutat majd be, amelynek része lesz a kelet-ukrajnai lázadókkal kötött tűzszüneti egyezmény is. Petro Porosenko már akkor jelezte, hogy „az elnöki béketerv megvalósításának kezdeteként fegyvernyugvást javasolnak majd”.

Az elnök szerdán jelentette be, hogy amint lehetséges, egyoldalú tűzszünetet hirdet Kelet-Ukrajnában. Így adnának lehetőséget a fegyverletételre az oroszbarát lázadóknak.

Péntek az államfő új tisztségében először látogatott el a kelet-ukrajnai Donyeck régióba, az oroszbarát erők fellegvárába. Szvjatogorszkban mondta azt, hogy “mától, június 20-tól kezdődik a tűzszünet. Június 27-ig tart majd”.

“Ez több mint elegendő idő arra, hogy megkezdődjön a lefegyverzés, egy ütközőövezet létesüljön Orszország és Ukrajna között a határon” – tette hozzá.

Porosenko jelezte azt is: a tűzszünet nem azt jelenti, hogy szükség esetén nem szállnak szembe a katonáik elleni agresszióval.

A kelet-ukrajnai oroszbarát erők egyik vezetője pénteken kijelentette: elutasítanak mindenfajta leszerelést, amíg a kormánycsapatok nem vonulnak vissza.

A korábbi jelentések szerint a tűzszünettel egy időben várhatóan egy tizennégy pontos átfogó béketerv is életbe lép.

Valerij Csalij, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének helyettese pénteki sajtóértekezletén azt mondta: a tervben szó van előre hozott helyi és parlamenti választásokról, az Oroszországgal szomszédos határ ellenőrzéséről, valamint a hatalom decentralizációjáról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez