Nagymamabugyi viselésére kötelezik az oroszokat?

Július elsejétől számos fehérneműtípus gyártását és forgalmazását tiltották meg Oroszországban, széleskörű felháborodást váltva ki ezzel.

Az interneten nagyon gyorsan elterjedt az a fals hír, hogy betiltják a legtöbb fehérneműt és ezzel visszavezetik az országot a Szovjetunió alatti időkbe, amikor nehéz volt jó minőségű ruhaneműhöz jutni. Ezzel szemben az életbe lépett törvény a fehérneműk anyagának nedvszívó képességét szabja meg 6 százalékban, betiltva ezzel a fele ekkora értékkel bíró szintetikus anyagból készült termékeket.

A Russia Beyond the Headlines számol be arról, az orvosok többsége is támogatja, főleg a bőr- és nőgyógyászok is támogatták a döntést. A megkérdezett szakértők szerint egyértelmű a műszálas anyagból készült ruhák egészségtelen mivolta, de ez ellen szerintük nem tiltással, hanem figyelem felhívással kellene küzdeni.

A felháborodás leginkább azokra jellemző, akik még emlékeznek a szovjet időkre, amikor kényelmes, de nem éppen vonzó fehérneműket hordtak a hölgyek. Amint azonban nyugatról lehetett importálni, azonnal népszerűek lettek a szemrevaló de műszálas bugyik. Sokak szerint ismét a központi hatalom szeretné megszabni, ki milyen fehérneműt hordjon, ezzel pedig ismét tiltott területekre teszi be a lábát a politika.

A szovjet érában ugyanis a női ideához nem illett bármilyen alsónemű. A nőnek méltóságteljesnek, erősnek kellett lennie sőt a csípőnek és a combnak, ehhez híven, szélesnek. Persze a dagadó keblek is szükségesek a jövő kommunizmusa építőinek táplálására. Ehhez a szexi bugyikra nem volt szükség, inkább a csúnya, de praktikus alsóneműre. Vélhetően ennek köszönhető, hogy a Szovjetunió és a visszataszító, barna, térdig érő “nagyibugyik” elválaszthatatlanul összenőttek a fejekben.

Pedig voltak kisebb próbálkozások ennek megváltoztatására. Jekatyerina Furceva, kormánytag 1954-ben ugyanis kijelentette, “minden szovjet nőnek joga van a magas minőségű fehérneműhöz.” Ennek köszönhetően javult a nők, illetve közvetetten a férfiak helyzete is. Az 1960-as évek végén pedig már Kelet-Németország látta el csipkés bugyival a Szovjetuniót. Ekkor a városi legendák szerint megesett, hogy a kombinét az utcán, sőt a színházakban is hordták. A teljes szabadság elnyeréséig azonban a Szovjetunió felbomlásáig kellett várni.

Az elmúlt húsz év elég volt, hogy az oroszok hozzászokjanak a jóléthez, illetve a jólét intim hozadékához. A mostani hírek valószínűleg csak az internetnek és egyes bloggereknek köszönhetően kaptak ekkora figyelmet, ettől függetlenül sokak valóban tartanak a régi idők visszatérésétől.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez