Az önkielégítés meghatározó szerepet játszhatott az emberi fejlődés során

borodajJurij Borodaj, filozófus (az önhatalmúlag kikáltott Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnöke, Alekszandr Borodaj apja) érdekes gondolatmenettel egészítette ki az evolúciós elméletet: szerinte nem az eszközkészítés, hanem az önkielégítés sarkallta őseinket a fejlődésre.

Az “Erotika. Halál. Tabu” című könyvében fejtette ki pontos véleményét az ügyről Borodaj. Az ember mindig alfa-hímek vezette, szigorú hierarchiára épülő társadalomban élt. A vezérek kizárólagos jogot gyakorltak a csoport nőstény tagjai felett. Borodaj szerint a rangban lentebb álló hímek alternatív módot találtak vágyaik kielégítésére, az önkielégítést. Mivel a hímek ilyenkor fantáziájukra hagyatkoztak, a maszturbáció jótékony hatással volt az agyra, illetve annak fejlődésére. Persze ezek a hímek is párosodtak, méghozzá a kevésbé vonzó nőstényekkel és így jöhetett létre a Homo Sapiens.

Az elméletet ismertető The Moscow Times kérdésére, van-e barátnője, az ifjabbik Borodaj nem válaszolt. Ő egyébként, szintén filozófia szakot végzett, de toll helyett fegyvert ragadott és hamar a harcmezőn találta magát, először a csecsen háborúban és a Dnyeszter-menti területen, most pedig Kelet-Ukrajnában.

Az idősebb Borodaj a 90-es évek harcai során felállított egy másik elméletet is. Véleménye szerint sorra fognak visszatérni az Oroszországhoz egykoron tartozott területek. A szakadárok vezetőjét is nagyban befolyásolta édesapja filozófus körének ezen világnézete. Az apa legfőbb teóriája azonban továbbra is az “öngerjesztő” evolúciós elmélet maradt.

A Moszkvai Egyetem antropológusa, Maria Botovszkaja nonszensznek minősíti a teóriát, túlságosan freudinak tartva azt. Tény, hogy a lassan két évtizedes elmélet felett eljárt az idő, de egyes szakértők szerint nyugaton már akkor sem állta volna meg a helyét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez