Semmi nem változik Ukrajnában? – Gyors körkép a választások másnapján

Bár még messze vagyunk az ukrán parlamenti választások pontos eredményeinek kihirdetésétől, az már valószínűnek látszik, hogy Petro Porosenko Blokkja és Arszenyij Jacenyuk Népi Frontja léphet koalícióra. A helyzettel kapcsolatban rendkívül ellentétes vélemények jelentek meg a mai sajtóban. Ugyanakkor sem az optimista orosz politikus, sem a pesszimista ukrán politológus nem tudja, mi lesz a harcok dúlta keleti terültekkel és főleg az ottani lakosokkal.

Különösebb rendbontás nem történt a vasárnapi ukrán parlamenti választásokon  a nemzetközi megfigyelők szerint. Ugyanakkor a rendkívül alacsony részvételi arány elgondolkodtató. Az ukrán Központi Választó Bizottság adatai szerint a választóknak csupán 52,42 százaléka ment el  szavazni (2012-ben még 58 százalék).

Ebben persze nem kis szerepet játszottak a szakadár területek. Luhanszk-megyében az ott élők 32,8, Donyeckben pedig 32,4 százaléka járult az urnákhoz. Dmitrij Dzsangirov, kijevi politológus a jelenlegi kormánnyal szembeni kiábrándultsággal is magyarázta az alacsony részvételt. Az emberek már nem hisznek abban, hogy a szavazatuk befolyásolná az ország sorsát – mondta a Kommerszantnak..

A választókhoz hasonlóan, Konsztantyin Bondarenko ukrán politológus sem lát sok reményt a változásra. Szerinte Ukrajna folytatni fogja ellentmondásos politikáját Oroszországgal kapcsolatban, valamint népszerűtlen reformjait és az újabb IMF hitelek felvételét. „Aligha egyezünk meg Oroszországgal a gázkérdésben, télen fagyoskodunk és meleg víz nélkül ücsörgünk majd otthon. Az IMF követelései miatt tovább növelik az árakat és az adókat, csökkentve emiatt a szociális juttatásokat. Így az is elég valószínű, hogy még keményebb harcok következnek keleten,  a hatalom pedig megpróbálja elterelni a szociális-gazdasági problémákról a figyelmet” – idézte a sazkértőt Vesti-ukr.com hírportál. Dmitrij Dzsangirov  a radikális csoportok esetleges megerősödésének veszélyére is felhívta a figyelmet.

Vlagyimir Feszenko, az ukrán Penta Intézet politológusa szintén óvatosan fogalmaz a lehetséges Porosenko-Jacenyuk koalícióval kapcsolatban. Mai sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, ha nem találják meg az együttműködéshez vezető utat, ugyanabba a hibába eshetnek, mint 2005-ben Julija Timosenko és Viktor Juscsenko. Ugyanakkor mindkét politikust elég pragmatikusnak látja ahhoz, hogy ezt sikeresen elkerüljék.

Különösebb változást Mihail Leontyev, orosz újságíró-politológus sem vár. Az orosz 1-es csatorna munkatársa szerint a választások csupán a politikusoknak jelentenek újat, magának az országnak pedig a szakadást. „Ukrajna egy része a Nyugat, a másik pedig Oroszország felé orientálódik. Pontosan ezt a szakadást mutatja most Ukrajna, dél-kelet el se ment, a nyugati részekről viszont mindenki részt vett a választáson. Ukrajnának csak az egyik része választott most” – nyilatkozta Leontyev az Oroszország hangja rádiónak.

Ugyanakkor optimista politikusok is akadnak Oroszországban. Az emberi jogokkal foglalkozó Elnöki Tanács vezetője, Mihail Fedotov a RIA Novosztyi hírportálnak elmondta, rendben zajlottak a választások, ezért valószínűsíthető, hogy Ukrajnában normalizálódik a helyzet.

Az Unian, ukrán hírügynökség legfrissebb (kijevi idő szerint 15:40) adatai szerint a Központi Választási Bizottság a szavazatok 58,62 százalékát dolgozta fel. Ez alapján 21,58 százalékkal vezet a Népi Front, amit 21,4 százalékkal követ Petro Porosenko Blokkja. A parlamenti küszöböt jelenleg az Önsegítés 11,16, az Ellenzéki Blokk 9,90, a Radikális párt 7,36, valamint a Batykivscsina 5,65 százalékkal lépi át.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez