Egy kölcsönösen előnyös üzlet titkai

Oroszország modernizálja az észak-koreai vasúthálózatot – cserébe hozzáférhet a világ legzártabb országának nyersanyagkincseihez.

 A távol-keleti fejlesztésekért felelős orosz miniszter, Alekszandr Galuska jelentette be, hogy megszületett a megállapodás az észak-koreai vasúthálózat modernizálásáról. Ezt Oroszország végzi majd el, de „… kölcsönösen előnyös üzletről van szó” – hangsúlyozta a miniszter. 3 ezer kilométernyi vasúti pályát modernizálnak az orosz cégek, vagyis a hétezer kilométeres teljes hálózat csaknem felét. A munkálatok akár két évtizeden át is folyhatnak és értékük 25 milliárd dollár lesz, a jelenlegi becslések szerint. De Észak-Korea nem készpénzzel, hanem természeti kincsekkel fizet, legalábbis a korszerűsítés első időszakában. A pontos konstrukció a következő lesz: először azokat a vasútvonalakat újítják fel, amelyek a jelentős nyersanyaglelőhelyekhez vezetnek.

455478654

Észak-Korea nagyon gazdag urániumban, szénben és ritka földfémekben, a készletek teljes becsült értéke kb. 6 ezer milliárd dollár. A nyersanyagok kitermelésében is részt vesznek az oroszok, vállalják a bányászati technológia fejlesztést is. A kitermelt nyersanyagon osztozik a két ország és létrehoznak egy közös vállalatot is, amely a bevételeket kezeli majd. Ez a cég aztán a pénz egy jelentős részét visszaforgatja a vasútvonalak korszerűsítésébe. E konstrukcióról mondta tehát az orosz miniszter, hogy mindkét fél számára nagyon előnyös. (Fotó:Getty images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez