A Szíriában dolgozó vegyifegyver-szakértők kapták meg a Nobel-békedíjat

A szíriai vegyifegyver-készlet megsemmisítéséért felelős Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) kapja 2013-ban a Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban.

Az OPCW független nemzetközi szervezet, feladata a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) végrehajtásának és betartásának felügyelete. Az OPCW tevékenységét összehangolja az ENSZ-el, és ilyen minőségében tevékeny szerepet vállal a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.

A díj odaítélésével a bizottság az indoklás szerint maga is hozzá akar járulni a vegyi fegyverek megsemmisítéséhez. A testület rövid áttekintést adott a vegyi fegyverek betiltásának folyamatáról és felhívta a figyelmet, hogy a szíriai fegyveres konfliktus idején ismét bevetettek ilyen tömegpusztító fegyvereket, ami hangsúlyozza annak a szükségét, hogy fokozni kell a vegyi fegyverek felszámolására tett erőfeszítéseket.

A szervezet munkatársai szerint 2014 közepére fejeződhet be a teljes szíriai arzenál felszámolása, feltéve, hogy a polgárháborúban szemben álló felek mindegyike támogatja munkájukat. Szakértők szerint mintegy ezer tonnányi fegyverről van szó, szarin-, mustárgáz- és VX ideggáz-hatóanyagú fegyverekről. A vegyi anyagok egy részét rakéta-robbanófejekbe töltve tárolják, más részüket nem bevethető állapotban, cseppfolyós elővegyületek formájában. Az OPCW feladata kiterjed a töltetek és a robbanófejek, hordozórakéták megsemmisítésére egyaránt.

Az OPCW-nek mintegy ötszáz munkatársa van, és mintegy százmillió dollár éves költségvetésből működik.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez