Küldetés közben megették – Visszatért a magyar kémgólya jeladója

Hazatért a jeladója annak a három magyar gólyának, amelyek vonulás közben pusztultak el a Közel-Keleten és Afrikában. A leghíresebb közülük a  Ménes “fedőnevű” volt,  amelyet még szeptemberben fogtak el az egyiptomi hatóságok, ugyanis azt hitték, éppen a jeladó miatt, hogy kémtevékenységet folytat az országban. Hiába engedték szabadon, a sorsa sokkal rosszabra fordult: núbiaiak levadászták és megették.

A Szécsényhez tartozó Pöstyénpusztán meggyűrűzött és jeladóval ellátott, és az ott folyó patak után a Ménes névre keresztelt madár augusztus utolsó napjaiban a Szuezi-öblöt is átrepülve érkezett Egyiptomba, ahol dél felé fordult a Nílus-völgyben.

A  hátára erősített adó ezután már nem továbbította a tartózkodási helye GPS-koordinátáit tartalmazó jeleket. A szakemberek ekkor még arra gyanakodtak, hogy a fehér gólya kitérőt tett a Szahara fölé, ahol nincs térerő. Rövidesen azonban kiderült, hogy a madarat Kairótól 420 kilométerre délkeletre, Kena kormányzóságban befogták és átadták az egyiptomi hatóságoknak. Erre bizonyíték a The Daily Mail című lap internetes kiadásában közzétett két fotó is. Az információ szerint a madár hátán lévő jeladót kémeszköznek vélték.

Három nap fogság után egy Asszuántól délre található, természetvédelmi oltalom alatt álló szigeten engedték szabadon. A madár kisebb távolságokat repülve továbbra is a térségben maradt, ahol valószínűleg táplálkozva készült fel az újabb vonulási szakaszra.

Csakhogy nem volt szerencséje a gólyának, ugyanis a madarak vonulási útvonalán elhelyezkedő egyes országokban ma is jellemző a madarak vadászata sportból és étkezéshez.  Egy egyiptomi család lelőtte és megette a gólyát. Tőlük kellett visszakérni a jeladót, ami csak most érkezett meg Magyarországra.

A másik két elpusztult gólya jeladója is visszatért. A Szada nevű madár Észak-Magyarországon, Eman pedig Szlovákiában, a Madárvédelem és kutatás határok nélkül című projekt keretében kapta a jeladót júliusban, illetve augusztusban.A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) jövőre ismét újabb gólyafiókákra helyezi fel ezeket a madárvédelmi adatgyűjtés szolgálatában. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez