Turistarendőröket lőttek le a gízai piramisoknál

A turisták és az ásatások, műemlékek biztonságára vigyázó osztaghoz tartozott az a két rendőr, akiket az egyiptomi fővárosban, a gízai piramisok mellett lőttek agyon ismeretlenek. Egy társuk megsebesült, a támadókat keresik.

A rendőrökre golyózáport zúdítottak a motorral érkező és távozó támadók, egy ellenőrző ponttól alig 30 méterre – mondta el a kairói lapoknak a nyomozást vezető rendőrtiszt. A Haram városrészben lévő tetthelyet körbekordonozták, a közeli sivatagot átfésülik. 2013 nyara óta, amikor a Muzulmán Testvériséget és Morszi elnököt megfosztotta hatalmától a hadsereg, gyakoriak a rendőrök elleni támadások Egyiptomban. Iszlamista fegyveresek már több száz rendőrrel végeztek így. A legtöbb akciót a Sínai félszigeten követték-követik el, de az ország más részein, így a fővárosban is voltak már merényletek rendőrök ellen. A mostani támadás elkövetőjeként még senki sem jelentkezett.

A műemlékek, turistalátványosságok elleni támadásoktól azért tartanak különösen az egyiptomi hatóságok, mert azok alááshatják az erőfeszítéseket, melyeket az ország több mint három éve tesz a külföldi utazók visszacsábítására. 2011 óta a Mubarak elleni felkelés, majd az azt követő zűrzavaros időszak rossz közbiztonsága, a politikai-gazdasági nyugtalanság miatt fordított hátat a turisták nagy része Egyiptomnak. Ami azért is nagy baj, mert a legnépesebb arab  országban a GDP, illetve a devizabevételek egyik fő forrása az idegenforgalom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez