Fordulópontot jelent a turisták elleni merénylet Egyiptomban?

A hétvégén bekövetkezett a legrosszabb forgatókönyv, amitől a kairói kormány már hónapok óta tartott: pokolgépes – más források szerint – öngyilkos – merényletet hajtottak végre egy külföldi turistákat szállító busz ellen, nem messze az egyiptomi-izraeli határtól. Évtizedek óta ez volt az első komolyabb támadás a külföldi turisták ellen, s bizony több elemző is rámutatott arra, hogy a terrorizmus egy teljen új fázisba lépett az észak-afrikai országban. 

Február 16-án a Vörös-tenger melletti Taba üdülővárosában pokolgép robbant egy 33 külföldi turistát szállító autóbusz mellett. A támadásban két dél-koreai és az autóbusz egyiptomi sofőrje vesztette életét, valamint 12-en súlyosan megsérültek. A városba vezető utakat az egyiptomi katonaság lezárta és a rendőrség megnövelte a járőrök számát. Ugyanakkor a dél-koreai nagykövetség öngyilkos merényletről beszélt. 

Egyiptomban eddig békén hagyták a külföldi turistákat. A merényletek főleg Kairóban és a Sínai-félszigeten zajlottak. Az egyiptomi kormány, rendőrség és a katonaság objektumai voltak a militánsok közkedvelt célpontjai. Mohamed Murszi megbuktatása óta folyamatos támadják a különböző rendvédelmi központokat, konvojokat és ellenőrző állomásokat.

Kairóban most már komolyan aggódnak amiatt, hogy ezzel egy “új trend” veszi kezdetét, s a közkedvelt egyiptomi turistaparadicsomok is veszélybe kerülnek. Iman Ragab, a Politikai és Stratégiai Központ kutatója, szerint ez egy új fázisát jelenti az egyiptomi terrorizmusnak. A militánsok és az egykori Muszlim Testvériség hívei ráébredtek arra, hogy immáron a katonai kormányzat túlságosan megerősödött az észak-afrikai országban, s Mohamed Murszi nem fog visszatérni az egyiptomi belpolitikába.

Ezért már olyan támadásokat hajtanak végre, amellyel az a céljuk, hogy minél nagyobb károkat és pusztítást okozzanak az egyiptomi gazdaságnak: ” Amikor a belügyminisztérium ellen hajtottak végre támadást, akkor az egy biztonsági vákuumot hozott létre az országban. Most pedig minden bizonnyal a turizmusban keletkezik egy nagyobb lyuk, mivel a támadás után csökkenthet külföldi turisták száma és a vendéglátásból származó bevétel nagysága, s ez bizony komoly csapást jelent az egyiptomi gazdaságnak.” – fejezte be a mondanivalóját a kutató. 

Fouad Allam generális, az egykori nemzetbiztonsági főnök szerint ismét visszatérnek a kilencvenes években tapasztalt kaotikus állapotok: Egyiptomba az 1990-es számos merényletet és támadás hajtottak végre különböző üdülőhelyek ellen. Ennek a csúcspontja 1997-ben volt, amikor az egyiptomi Luxor városában iszlamista militánsok 58 külföldi állampolgárral végeztek egy támadás során.

Egyiptom 2011 előtt a legkedveltebb turisztikai célpontnak számított az egész arab világban, de a három évnyi tüntetések és a folyamatos belpolitikai válságok következtében népszerűsége jelentősen megcsappant. Ez a visszaesés rendkívül meglátszik a különböző gazdasági mutatókban. Az egyiptomi Turisztikai és Vendéglátói Minisztérium januárban közzé tett adatai nem túl biztatóak, sőt inkább elkeserítőek: 2013-ban 41%-al csökkent a turizmusból származó jövedelem nagysága, mindössze 5,9 milliárd dollárt tett ki.

2013 júniusa és szeptembere között – ami a legforgalmasabb időszaknak számít – 57%-al kevesebb turista töltött egy éjszakánál többet Egyiptomban. Ez súlyos csapást jelent az észak-afrikai ország külföldi valutatartalékra is. 2011-ben még 36 milliárd dollárnyi volt ez az összeg, most azonban 17 milliárd dollárra esett vissza. 

Az egyiptomi Turisztikai és Vendéglátói Minisztérium célja, hogy 2014-ben legalább 13,5 millió külföldi turista látogasson el az országba és 11 milliárd dollárnyi bevétel folyjon be csak a turizmusból. 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez