Tiszta kőolajat kezdett el használni Irán

Az iráni városokban már aggasztó méreteket öltött a légszennyezettség, ezért a teheráni környezetvédelmi minisztérium sürgette a kőolaj-feldolgozásért felelős szaktárcát, hogy az ország importáljon megfelelő tisztaságú üzemanyagot. A tárgyalásokat és a megbeszéléseket siker koronázta: A mai naptól fogva minden iráni benzinkút tiszta üzemanyagot forgalmaz. 

Szombaton nyolc millió liter tiszta, Euro-4-es minőségű üzemanyagot hoztak forgalomba kilencven teheráni benzinkúton.A Trend News Agency azeri hírportál értesülései szerint az intézkedésre azért volt szükség mert az iráni nagyvárosok a világ legszennyezettebb települései közé tartoznak. A légszennyezettség miatt 2012-ben 4400-an vesztették életüket Teheránban és 80 ezren országszerte. A tisztább közlekedés érdekében az iráni hatóságok bejelentették, hogy jövőre minden gépkocsinak rendelkeznie kell az Euro 4-es környezetvédelmi minősítéssel.

Irán naponta 71 millió liter üzemanyagot fogyasztott tavaly átlagosan, és naponta 60 millió liter üzemanyagot finomított.Hozzátették, hogy az elmúlt évben az országban összesen 147 napon volt a megengedettnél szennyezettebb a levegő, két évvel korábban pedig 217 napon haladta meg a határértéket a szennyezettség. A még tisztább, Euro-5-ös minőségű üzemanyagra további két évig kell várni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez