Mohamed Murszi az iráni kém?

Az egyiptomi ügyészség azzal vádolta meg a jelenleg börtönben ülő Mohamed Murszi ex-elnököt és Muszlim Testvériség tagjait, hogy Egyiptom destabilizálása érdekében információkkal látták el az iráni Forradalmi Gárdát. Murszi hivatali ideje alatt javulásnak indultak az iráni-egyiptomi kapcsolatok, de ezt sokan nem nézték jó szemmel. Ha igaznak bizonyul a vád,akkor akár halálbüntetést is kiszabható az egykori egyiptomi elnökre. 

A gyanúsítottak a vádirat szerint titkos információkat adtak át egy külföldi országnak, a vádhatóság azonban nem közölte, hogy pontosan melyik országról van szó. “A vádlottak emellett Egyiptom biztonságának és stabilitásának megrendítésére biztonsági jelentéseket juttattak el az iráni Forradalmi Gárdának.”

Murszi ideje alatt jelentős javulás állt be Teherán és Kairó kapcsolatában, ugyanis 1979 óta semmiféle diplomáciai kapcsolat nem volt közöttük. Mahmud Ahmadinedjad iráni elnök 2013 februárjában Egyiptomban járt, ahol megegyeztek egy iráni hitelről és egy közös légi járat létrehozásáról (Air Memphis). Ez utóbbi azonban csak pár hetet élt meg, a belpolitikai tiltakozások miatt. Irán, Törökország után, bírálta leghangosabban a katonai fellépést és tüntetések véres leverését. Azóta Irán és Egyiptom kapcsolata az 1979-es iráni iszlám forradalom követő mélypontra süllyedt vissza. 

Az egyiptomi hatóságok Murszi mellett az őt támogató Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet további harmincöt, “terroristának” nevezett tagját fogták perbe, akik 2005-ben állítólag szélsőségeseket szándékoztak a Gázai övezetbe küldeni, hogy ott a Hamász palesztin iszlamista szervezet segítségével, a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda által katonai kiképzésben részesüljenek, majd Egyiptomba visszatérve a Sínai-félszigeten működő terrorcsoportokhoz csatlakozzanak. Bíróság elé állították többek között Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét és helyettesét, Hairat es-Sátert. A vádlottakra halálbüntetés is kiszabható.

Murszit megbuktatása óta börtönben tartják fogva. Az exelnök ellen a hatóságok további három pert indítottak börtönszökés szervezése, híveinek gyilkosságra uszítása és a bíróság megsértése miatt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez