Döntött az EU: Az emírségi állampolgároknak nem kell vízum a schengeni övezetben

Az Európai Parlament képviselői is rábólintottak arra a február eleji javaslatra, miszerint az Egyesült Arab Emírségek felkerüljön a vízummentes országok listájára. A döntéssel egy teljesen új szintre emelkedhet nemcsak Brüsszel és Abu Dhabi, hanem az Európai Unió és a Perzsa-öböl menti államok kapcsolata: az Egyesült Arab Emírségek az első vízummentes arab ország, amelynek állampolgárai kirándulás, üzleti ügyek vagy családi látogatás céljából szabadon utazhatnak az Európai Unió területére.

Bejött az emírségi és az európai uniós szakemberek jóslata: mától fogva az emírségi állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az EU tagállamaiba. Az Európai Parlamentben az 577 jelenlevőből 523-an voksoltak a törvénytervezet mellett, amit még a hónap elején nyújtott be a Politikai és Biztonsági Bizottság.

Ez azt jelenti, hogy az az emírségi állampolgár,aki kevesebb, mint kilencven napra utazik ki az EU tagállamaiba, nem köteles sem vízumot,sem tartózkodási engedélyt igényelni, s bárhova utazhat a Sechengeni-övezeten belül. A felek egy közös munkacsoportot állítanak fel, amelyik vizsgálni fogja ennek az esetleges következményeit és kihatásait.

EU és az Egyesült Arab Emírségek kereskedelmi volumene csak 2012-ben 9,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. 2013-ben a kereskedelmi mérlegük 62 milliárd dollárt tett ki. Az emírségi üzletemberek sokat fektettek be az EU tagállamokban, például Nagy-Britanniába, számos beruházásuk van a telekommunikációtól kezdve egészen az élelmiszeriparig bezárólag.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez