Felfüggesztették az egyiptomi elnök elleni pert

Ma váratlanul felfüggesztették Mohamed Murszi ellen nemrég megkezdett pert, mert a védelem a bírói testület leváltását kérte. Az egyiptomi exelnök pere február 16-án kezdődött, a tárgyalást azonban különböző okokból már eddig kétszer elnapolták. Legutóbb az egyiptomi ügyészség azzal vádolta meg Murszit, hogy valójában iráni ügynök volt. 

“A bíróság úgy döntött, hogy egészen addig felfüggeszti az eljárást, amíg nem születik döntés a védelem által benyújtott kérelem ügyében” – jelentette ki a kairói bíróság szóvivője. A kairói büntetőbíróság ugyanilyen okból napolta el hétfőn Murszi másik perét is, amelyet börtönszökés szervezése miatt indítottak ellene és százharminc másik vádlott ellen.Egy fellebbviteli bíróság a tervek szerint március elsején vizsgálja majd meg az indítványt. 

Ugyanakkor az egyik per még mindig megmaradt: a gyanúsítottak a vádirat szerint titkos információkat adtak át egy külföldi országnak, mégpedig Iránnak. Ezzel nemcsak az egykori egyiptomi elnököt vádolják, hanem a társait is. Bíróság elé állították egyebek mellett Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét és helyettesét, Hairat es-Sátert. A vádlottakra akár halálbüntetés is kiszabható.

Az egyiptomi hatóságok Murszi mellett az őt támogató Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet további harmincöt, “terroristának” nevezett tagját fogták perbe, akik 2005-ben állítólag szélsőségeseket akartak a Gázai övezetbe küldeni, hogy ott a Hamász palesztin iszlamista szervezet segítségével, a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda által katonai kiképzésben részesüljenek, majd Egyiptomba visszatérve a Sínai-félszigeten működő terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez