A szaúdi síiták felkészültek a provokációkra

Rijád múlt heti döntése, miszerint a belügyminisztérium terrorista szervezetté nyilvánított három iszlamista szervezetet, köztük a Muszlim Testvériséget is, nagy meglepetést és döbbenetet okozott a szaúdi lakosság körében. A Perzsa-öböl menti monarchiában élő síiták már felkészültek arra, hogy a szélsőséges szunnita csoportok tagjai esetleg rajtuk fogják levezetni a feszültséget és őket teszik felelőssé a döntésért. 

Szaúd-Arábia pénteken terrorszervezetté minősítette a Muszlim Testvériséget, és bejelentette, hogy terrorista csoportnak tekint két, Szíriában harcoló szélsőséges dzsihádista csoportot is: az Iraki és Levantei Iszlám Államot (ISIL) és az al-Nuszra Front nevű lázadócsoportot. Egy nappal később Egyesült Arab Emírségek csatlakozott a szaúdi döntéshez: szorosan együttműködik Rijáddal a terrorista csoportok leküzdésében, s felszámolják az anyagi és erkölcsi támogatás minden formáját.

Nemzetközi kapcsolatok elemzők és Közel-Kelet szakértők próbálják meg felmérni a döntés lehetséges következményeit nemcsak a régióban, hanem az egész arab világban. Annyi bizonyos, hogy ezzel a szíriai válságban harcoló szélsőséges, iszlamista csoportok támogatás nélkül maradnak és mivel nincs utánpótlás az Öbölből, előbb-utóbb elsorvadnak. Egyelőre azonban még kérdéses, hogy a Muszlim Testvériség terrorszervezetté nyilvánítása mivel jár Szaúd-Arábiára és a térség többi államára nézve. 

Ugyanis hétvége óta növekszik a nyugtalanság és az élgedetlenség a Perzsa-öböl menti monarchiában, mivel sokan bírálják a rijádi kormány döntését. Vannak, akik nyíltan kritizálják a szaúdi kormányt, de ugyanakkor olyanok is, akik az uralkodócsalád mellett foglalnak állást. Több szunnita prédikátor – főleg a nyugati és a déli tartományban élők – követelik, hogy a kormány vonja vissza az “esztelen döntését, mellyel zavart és instabilitást okoz az országban.” 

Felkészültek az esetleg provokációra a keleti tartományokban élő síiták is. Tegnap tíz síita klerikus felszólította a híveiket, hogy ne tegyenek semmit és ne lázadjanak fel a kormány döntése ellen. Mint ahogy a vasárnapi kiáltványukban fogalmaztak: ” az iszlám törvényei szerint erőszakot és fegyvert alkalmazni tilos és büntetendő. Figyelmeztetjük a síitáinkat, hogy ne dőljenek be a szélsőséges szunnita provokációinak.” Sokan tartanak ugyanis attól, hogy a betiltott Muszlim Testvériség néhány tagja rajtuk fogja levezetni a feszültséget, amely könnyen egy vallási felekezetek (szunnita-síita) közötti összecsapásokhoz vezethet. 

Szaúd-Arábia kőolajban gazdag keleti részén ugyanis körülbelül két millió síita muszlim él, akik az elmúlt években gyakran voltak a szélsőséges szunnita csoportok támadásának célpoontjai. 2011-ben a régióban zajlottak a leghevesebb tüntetések a kormány ellen, 950 aktivistát tartóztattak le, ennek a fele azóta is börtönben ül. 2012-ben hatalmas tüntetéseket szerveztek a tartomány több városában és a hatóságokkal vívott rendkívül véres összecsapásokban 24-en vesztették életüket. Idén is történtek komoly atrocitások, februárban egy ismeretlen fegyveres tüzet nyitott egy rendőrőrsön, s a támadásban két rendőr és két síita vesztette életét.  

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez