Véget nem érő lehallgatási botrányok Törökországban

Szinte nem múlik el egy hét egy újabb török botrány kirobbanása nélkül. A korrupt és lemondott miniszterek telefonbeszélgetéseit egymás után teszik közzé. A vasárnap a YouTube-ra felkerült telefonbeszélgetésen most kivételesen nem Erdogan, hanem az egykori török gazdasági miniszter hallható.

A felvételen állítólag az egykori gazdaságügyi miniszter Zafer Caglayan beszélget Reza Zarrab azerbajdzsáni vállalkozóval. Az ex-miniszter azt kérdezi, hogy miért nem érkezett meg az üzletember által ígért pénzösszeg. Reza Zarrab döbbenten magyarázza, hogy a vállalata pedig átutalta a 10 millió eurót, valószínűleg valami “hiba” történt.

Zafer Caglayan egyike volt azoknak a török politikusoknak, akiknek a fiai érintettek voltak a tavaly decemberi korrupciós botrányban. Nem sokkal később Zafer Caglayan gazdasági, valamint Muammer Güler török belügyminiszter, lemondott. Őket követte Erdogan Bayraktar környezeti és várostervezési miniszter is, aki felszólította Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt a lemondásra.

Az illetők lehallgatott telefonbeszélgetései közül, amelyek alátámasztják korrupt cselekedeteiket, ismeretlenek a múlt hét óta többet feltettek a szóban forgó internetes felületekre. Két olyan beszélgetés is napvilágra került, amely a miniszterelnököt kompromittálja. Nem teljesen biztos azonban, hogy e felvételek valódiak. A legutóbbi hangfelvételen (angol szinkronszínészek tolmácsolásában) Erdogan éppen Bilal fiával beszél. Éppen azon vitatkoznak, hogyan osszanak szét 30 milliárd eurót a török üzletemberek között.

Erdogan egy szerdai sajtóértekezletén közölte, hogy hajlandó távozni a politikai életből, ha pártja összességében nem az első helyen végez a márciusi önkormányzati választásokon. Viszont, ha győznének akkor betiltja a Facebookot és a YouTube-ot, valamint “gülenmentesíti” a török politikát. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez