Ulraortodoxok nyerték a “vallásháborút”az izraeli városban

Az ultraortodox Sász párt képviseletében indult Móse Abutbul győzött a megismételt helyhatósági választáson az izraeli Bét-Semes városban, ahol már évek óta szinte “vallásháború” folyik az egyre nagyobb arányban beköltöző ultraortodoxok és az évtizedek óta ott élő, kevésbé vagy egyáltalán nem vallásos régi lakók között.

A csalások alapos gyanúja miatt újra megtartott szavazáson szokatlanul sokan voksoltak: a jogosultak 76 százaléka járult az urnákhoz – derül ki a katonai rádió szerdai jelentéséből.
Abutbul a leadott voksok 51 százalékának megszerzésével győzött, ez körülbelül 800 szavazattal több, mint amennyit nem vallásos kihívójára adtak.
Az izraeli televízió szavazás alatt készült riportjaiban több olyan esetet is bemutattak, amelyben az ultraortodox lakók megalázó megjegyzésekkel és köpésekkel inzultálták a kevésbé vallásosokat, különösen a szerintük nem eléggé visszafogottan öltözködő kislányokat, nőket.
Az ultraortodox győzelem nyomán várhatóan megerősödik a nem vallásosok elvándorlása a környező városokba, Modiinbe és Lodba, ahová évek óta menekülnek az egyre ortodoxabbá váló Bét-Semes mérsékeltebb lakói.
Szintén csalás miatt tartottak megismételt választást Názáretben, ahol arab polgármesterjelöltek szálltak ringbe. Itt is kiemelkedően magas volt a részvétel, az októberi 70 százalék után több mint 83 százaléknyian járultak az urnákhoz.
Eldőlt, hogy a városban véget ért az előző polgármester, Ramíz Dzsaraiszi több mint húszéves uralma. Megismétlődött az októberi eredmény, de akkor Ali Szalem, az eddigi polgármester-helyettes csak néhány szavazattal szerzett többet, és győzelme vitatható volt, mert számos voksolóról kiderült, hogy a választások napján külföldön vagy börtönben volt. A megismételt választáson Dzsaraiszit csak 17 266-an támogatták, míg Szalem tízezerrel több, 27 666 szavazatot szerzett.
Szalem egyértelmű győzelme a szakértők szerint azt jelzi, hogy az arab-izraeli közvélemény megcsömörlött korrupt és nepotista eddigi vezetőitől, nyitottabb és gazdaságközpontú, modernebb utakat keres a családi kapcsolatok mindent meghatározó szövevénye helyett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez