Közös egyiptomi-emírségi hadgyakorlat

Egyiptomnak Mohamed Murszi bukása óta sokkal intenzívebbé váltak a kapcsolatai az Öböl-menti monarchiákkal, elsősorban az Egyesült Arab Emírségekkel. Abu Dhabi nemcsak több milliárd dollárnyi segéllyel és beruházásokkal támogatja az új kairói vezetést, hanem már szorosabb  biztonságpolitikai kooperációba is kezdett Fattah el-Sziszivel. 

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) és Egyiptom között hadgyakorlatot hajtott végre a földön, a levegőben és a tengeren egyaránt. A gyakorlat célja volt a két ország közötti katonai bizalom erősítése és egy esetleges jövőbeli katonai akciók megtervezése.

A hadgyakorlaton részt vett Fattah el-Sziszi tábornok, Egyiptom védelmi minisztere, valamint az emírségek miniszterelnöke Rásid Ál Maktúm sejk. Ezenkívül mindkét arab ország katonai vezetése jelen volt a bemutatón. A hadgyakorlat kerete a szélsőségek elleni harc volt, s a program három fő fázisból tevődött össze: egyiptomi katonák Öbölbe való érkezése, professzionális haderő kiképzése és közös akciók megtervezése, valamint végrehajtása.

A légigyakorlat során emírségi (Mirage 2000) és egyiptomi (F-16) vadászrepülőgépek vívtak egymással szimulált harcot, miközben a C-130 Hercules szállítógépek is bemutatók tartottak a teherbírásukról és szállítókapacitásukról. A hadgyakorlat során végig éleslőszert használtak, de szerencsére senki nem sérült meg a bemutató alatt. 

Mohamed Murszi bukása után látványos fejlődésen ment keresztül Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolata. A monarchiák eddig több mint 12 milliárd dollár támogatásban részesítették az új egyiptomi vezetést. Emírségi üzletemberek fektetnek be az észak-afrikai országba, például a dubaji Arabtec szerződést kötött a kairói kormánnyal 1 millió lakás felépítéséről. Az Egyesült Arab Emírségek szintén betiltotta és terrorista szervezetnek nyilvánította a Muszlim Testvériséget, amely miatt az egyiptomi vezetés számos dicséretben részesítette az emírségi kormányt és kijelentette, hogy a jövőben tovább mélyíti a kapcsolatokat az Öböl-menti monarchiával. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez