Ujjlenyomataik “leadására” kötelezik a lakosokat Szaúd-Arábiában

Mióta az Iszlám Állam terrorista szervezet elismerte, hogy a hónap elején egy hozzá hű sejt követett el terrortámadást Szaúd-Arábiában, Rijád egymás után hozza a szigorúbbnál szigorúbb intézkedéseket. Ezek egyike, hogy minden 15 év feletti szaúdi állampolgárt és az országban élő külföldit köteleznek ujjlenyomata regisztrálására. Ha az érintettek ezt nem teszik meg, komoly problémák lesznek – figyelmeztetnek a hatóságok. 

A szaúdi belügyminisztérium szerint régóta zajló folyamatról van szó, mert az elmúlt években már hozzáláttak egy, a szaúdi polgárok biometrikus adatait (leginkább ujjlenyomatait) tároló adatbázis létrehozásához. Ugyanakkor ez nagyon lassan haladt a szaúdi muftik és a konzervatívok ellenkezései miatt.

Azonban az Iszlám Állam terrorszervezet megjelenésével, főként pedig felbukkanásával a Perzsa-öböl menti monarchiában  is, a szaúdi kormány felgyorsította a folyamatot. Ezt a többi közt úgy érte el, hogy január 21-ig adott határidőt a polgároknak az ujjlenyomatuk regisztrálására a rendszerben. Enélkül nem férhetnek majd hozzá a kormány online szolgáltatásaihoz sem, így például az útleveleiket sem újíthatják meg. De az országban dolgozó külföldiekre és családtagjaikra is vonatkozik a rendelkezés: az ő tartózkodási engedélyeiket csak így hosszabbítják meg.   

Az intézkedés és a határidő megrövidítése tökéletesen tükrözik Rijád félelmeit. A november eleji támadást, amelyben három szaúdi és egy katari állampolgár vett részt, az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez hűséges csoport hajtotta végre. November 3-án al-Ahsa környékén kilenc síitát lőttek le, és tizenhármat pedig megsebesítettek, amikor éppen az Ashúra nevű szent napra készültek. November végén egy videófelvétel is kikerült, amelyben a szereplők azt állítják: az ISIS-hez tartoznak, és ők hajtották végre azt a támadást, melyben meglőttek egy dán állampolgárt, amikor az hazafelé tartott rijádi munkahelyéről. Hasonló támadás volt december elején is: akkor egy kanadai állampolgárt szúrtak hátba, azt még mindig nem tudni, miért. 

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez