Óriási bankbotrány Iránban: 3,6 milliárd eurós sikkasztás

12 embert letartóztattak Irán legnagyobb bankbotrányában, melynek során 130ezer milliárd rialnak veszett nyoma a Tejarat bankban. Ez 3,6 milliárd eurónak felel meg. Nemrég Irán egykori alelnökét csukták le korrupció miatt.

 

 

 

 

 

“A korrupció az iszlám demokrácia alapjait fenyegeti!”- hangsúlyozta Rohani elnök, aki kampányt hirdetett meg a kétes pénzügyek kivizsgálására. Iránban a szankciók miatt szinte átláthatatlan a pénzügyi szektor, és ezt használta ki a Tejarat bank vezérkara. Egyszerűen meghamisították a különböző okmányokat, és így jutottak hatalmas összegekhez dollárban és euróban. Lebukásuk kisebb pánikot keltett a pénzpiacokon Iránban, mert a Tejarat az ország egyik legnagyobb bankja.

A pénzügyi felügyelet egyáltalán nincs könnyű helyzetben, mert a bankok a szankciók miatt szinte hivatásszerűen hamisítják meg az okmányokat. Ráadásul majdnem minden bank mögött befolyásos politikai támogatók állnak. Ilyen volt Ahmedinedzsad exelnök egyik volt alelnöke is. Őt hosszú börtönbüntetésre ítélte a bíróság korrupció miatt.

   A korrupcióellenes kampány különben teljes gőzzel zajlik a perzsa államban, amely pénzügyi nehézségekkel küzd. Az olaj árának drasztikus csökkenése, a szankciók illetve a közel-keleti konfliktusok mind komoly érvágást jelentenek. Eközben pedig a korrupció az egeket verdesi. A Trasparency International korrupciós  listáján Irán a 136-ik. Ilyen körülmények között érthető, ha a hatalom igyekszik teljes szigort mutatni, hogy ne veszítse el a nép bizalmát: nemrég felakasztottak egy üzletembert korrupció miatt Iránban.

(Fotó:GettyImages)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez