Növényeket gyűjtenek a szibériai Noé bárkájába

Eredetileg szovjet tudósok fejlesztették ki a legolcsóbb és legbiztonságosabb tárolási módszert növényeknek. A Noé bárkája elnevezésű projekt a második fázisának köszönhetően a veszélyeztetett fajokat több mint száz éven keresztül őrzi meg.

Jöhet háború, árvíz, de még a globális felmelegedés sem árthat a szibériai Noé bárkájának. Körülbelül 35 évvel ezelőtt kezdték vizsgálni, hogyan viselkednek az állandóan befagyott talajba (permafroszt) zárt növények. A tudósok megállapították, hogy a folyamatosan 12 méter mélyen, -7 fokon tárolt magvaknak sem a csírázási képessége nem sérül, sem genetikai változást nem szenvednek el.

A meggyőző eredmények alapján, 2012 decemberében Jakutföldön hatalmas földalatti pincét építettek, ahol jelenleg 11.000 fajta magból 100.000 darabot tárolnak lepecsételt üvegekben. „A létesítmény semmilyen gépet, áramot, vagy gázt nem használ. Csak a természet adta hideget, és így a működéséhez szükséges összeg minimális” – idézte a The Siberian Times Georgij Kuzmint, az Orosz Tudományos Akadémia Permafroszt Intézetének vezető kutatóját.

A projekt következő fázisában, amelyre 227 millió rubelt szánnak, összesen másfél millió darabos maggyűjteményt állítanak majd össze a világ minden részéből. A tervek szerint a legveszélyeztetettebb példányokat több mint száz évig is tárolhatják, újraültetés nélkül.

Bár Norvégiában is működik hasonló tároló, az nem annyira megbízható. Nyikolaj Goncsarov novoszibirszki tudós szerint azt ugyanis egy öt fokos globális felmelegedés már használhatatlanná tenné, míg a jakutföldi permafroszt megolvadásához legalább 20 fokos melegedésre volna szükség.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez