Már 105 éve jár a híres riói kötélpálya a városból a Cukorsüveg tetejére

Pont 105 éve, hogy megépült Rio de Janeiróban a Pan de Azúcar nevű kabinos kötélpálya, amely két megállóval biztosítja a mindennapos összeköttetést a város és a világhírű kilátóhely között.

Az elmúlt 105  év alatt ez a kötélpálya több mint 40 millió utast szállított és egyben a brazil tengerparti város legnagyobb turistaattrakciójának számít. A kötélpálya végállomásáról lehetőség nyílik a hatalmas Krisztus szobor megtekintésére és egyben látni lehet a Guanabara strandjait is. A Caminho Aéreo Pão de Açúcar cég, amely működteti a kötélpályát, a 2016-os Nyári Olimpiai Játékokra felújította azt.

A gránit és kvarc anyagú hegy formája olyan, mint a cukorsüveg és kétszer három perces szakaszban ez a felvonó juttatja fel a látnivalóra kíváncsi turistákat a hegytetőre. A pálya Augusto Ferreira Ramos brazil mérnök tervei alapján készült el és 1912-ben kezdte meg az utasok szállítását. A kabinok egyszerre 65 utast tudnak le- és felvinni. Naponta úgy 2500-an használják. Az első komoly felújítását a kötélpálya 1972-ben élte át, a jelenlegi elektromos működtető egységet pedig 2009. májusban cserélték ki. A mostani légkondicionált kabinok 2008-ban érkeztek Svájcból.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez