Újból lecsaptak a deep web legijesztőbb oldalaira

Az Egyesült Államok és 16 európai ország összefogásának köszönhetően sikerült lekapcsolni az internet legmélyebb bugyraiban rejtőző Silk Road 2.0-át és körülbelül 400 másik oldalt, melyek főként – eddig lenyomozhatatlan – kábítószer kereskedelemmel és egyéb illegális dolgokkal foglalkoztak.

A darknetnek is nevezett deep web olyan része a világhálónak, melyhez az átlagfelhasználó képtelen hozzáférni. Mérete körülbelül ötszázszorosa a látható internetnek, és bár főképp ártalmatlan és szinte érthetetlen információval van tele, itt található az internet alvilága.

Az oldalak megtekintéséhez használt URL-kódok merőben mások, mint amiket megszoktunk. Itt nem a facebook.com vagy az ameriport.hu címek beírásával érhetjük el a kívánt tartalmat, hanem hosszú, eredetileg random generált karakterek sorával, melyek általában a .onion végződéssel zárulnak.

Mindehhez lehetetlen hozzáférni egy egyszerű böngészővel, az úgynevezett Tor programcsomagra van szükség. A szoftvert eredetileg az amerikai haditengerészet szakértői hozták létre, hogy a felhasználó (általában katonai vagy hírszerzési céllal) el tudja rejteni identitását és bejelentkezésének helyét. A Tor a The Onion Router rövidítése, ami onnan kapta nevét, hogy működésének alapelve hasonlít a hagyma rétegződésére. Így, amikor ezen keresztül internetezünk, az IP-címünket rengeteg másik számítógépen és hálózaton keresztül titkosítja. Ezáltal végtelenül nehéz lenyomozni az eredeti felhasználó adatait.
Olyan helyeken, ahol a kormány blokkol bizonyos oldalakat (Kína és a Facebook), ezzel a programmal lehetővé válik az elérésük.

A deep web talán egyik legveszélyesebb oldala az eredeti Silk Road (selyemút) volt, melynek lényege, hogy a bitcoin nevű fizetőeszköznek és a Tor böngészőnek köszönhetően szinte teljesen anonim módon tudott gazdát cserélni pénz és áru. Itt aztán mindent lehetett kapni, amiért a legtöbb országban börtön jár. A legkülönfélébb kábítószerektől, a gyerekpornón és a fegyvereken át, egészen az állítólagos bérgyilkos szolgáltatásokig megtalálható volt minden. Nem sokkal azután, hogy sikerült lekapcsolni az oldalt, már fel is tűnt utóda, a Silk Road 2.0.

Most azonban sikerült megállítani az újabb oldal térnyerését, és az akció során körülbelül egy millió dollár értékben foglaltak le bitcoint. Az oldalak lekapcsolása sok mindent megváltoztat, ugyanis innentől kezdve szigorúbban tudják majd ellenőrizni a deep weben folyó illegális megmozdulásokat. Az akció sikere elsősorban annak köszönhető, hogy komoly előrelépések történtek a hivatalos szervek technológiájában, melyek hozzásegítenek ahhoz, hogy a korábban lenyomozhatatlannak tűnő deep web szervereket lokalizálják.

Ahogyan azt az internettől megszokhattuk, ez nem azt jelenti, hogy sikerült véget vetni a jelenségnek. A macska-egér játék tovább folytatódik, ahogy mindkét fél egyre újabb és újabb módszereket talál saját céljának megvalósításához.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez