Ronald Reagannel a magyar forradalomtól a punkzenéig

Történészek segítségével elevenítették fel a Ronald Reagan élettörténetét a Budapesti Corvinus egyetemen, ahol az egyik legnépszerűbb amerikai elnökről szóló könyvet mutatták be. A beszélgetés során kiderült, pályafutását miként befolyásolta, hogy színész is volt, mi köti Magyarországhoz, és hogy Reagan személye még a punkzenére is hatást gyakorolt.

Ronald Reagan 1981-től 1989-ig tartó elnöksége után nem sokkal adta ki önéletrajzi könyvét, ám az magyarul mindeddig nem jelent meg. Hiánypótlónak számít a kötet.Sok más mellett elhangzott az is, hogy mi köti Magyarországhoz. Baranyi Márton, a Reagan Budapest című blog szerzője szerint az 1956-ban történteket részletesen ismerte. „Neveket tudott, eseményekre emlékezett, ismerte Pongrácz Gergelyt, Szabó bácsit, tudta, mi ellen emelték fel a magyarok a fegyvert.”
Azt az optimizmust, amelyet élete végéig tudott sugallni, Dr. Hahner Péter (a PTK-BTK tanszékvezetője) szerint színészi karrierjének köszönheti. „Az amerikai mozi és Hollywood az sugallta, hogy a világ jól van berendezve, a jó győzedelmeskedik, ami azt vetítette előre, hogy érdemes harcolni, mert esetleg happy end is következhet a végén.”
Baranyi Márton állítja, a punkkultúrára is hatást gyakorolt.„Ő volt a pofozóbábu a dühös kaliforniai fiatalság számára. Kétszer választották meg Kalifornia kormányzójává, őt pécézték ki a különböző punkegyüttesek, de rapzenének is a célpontjává vált.”
Az Antall József Tudásközpont önéletrajzi sorozatának első kötete, Ronald Reagan: Egy amerikai élet címmel jelent meg.

{youtube}GKNc5Vqj3As{/youtube}

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez