Ha Katarban élsz, öltözz úgy, mint a katariak

A következő hónapban indul útjára Katarban az a kampány, amely felhívja a külföldiek figyelmét a visszafogottabb öltözék viselésére. A katari nők egy csoportja indította ezt a kezdeményezést, s június 20-tól mindenhol kampányolni fognak: az utcákon, az épületekben és a strandokon is. 

 

A kampány célja, hogy az ide érkező turisták tiszteljék a helyi szokásokat, amelybe a helyi ruha viselése is beletartozik. Továbbá szeretnék megőrizni az ország értékeit, elejét véve a “nyugatosodásnak”. “Ha Katarban jársz, egy vagy közülünk.Segíts megőrizni Katar kultúráját és értékeit. Kérlek a nyilvános helyeken viselj szerény öltözetet.”  – ez azt jelenti, hogy a térdeket és a vállakat el kell takarni.

Az aktivisták szerint a “külföldi viselkedési szokások, beleértve az öltözködési szabályokat, rossz hatással van a katari fiatalokra, és egy szörnyű ómen a jövő nemzedékére nézve. Nem akarjuk, hogy a gyerekeink eltanulják ezeket a viselkedéseket, amelyek veszélyt jelentenek a személyiségükre. Célunk az, hogy gyermekeink büszkék legyenek vallásukra és a helyi értékekre.” – mondta Om Abdullah, a kampány vezetője. Az aktivisták remélik, hogy vallási, társadalmi és a média csoportok is csatlakoznak kampányukhoz, és segítenek népszerűsíteni azt, hogy megőrizzék a monarchia értékeit.

Ám a katariakat megosztja az elképzelés,  sokan nem támogatják ezt az ötletet. “Minden nyáron ugyanaz megy. Unalmas ötlet. Ahelyett, hogy sokkal fontosabb dolgokkal foglalkoznának, mintsem azzal, hogyan öltözködnek az emberek.” – írta le véleményét Khaled El Gazzar a Facebook oldalára. Nem csak ő gondolja így. Egy másik hozzászóló így fogalmaz, egy kissé szarkasztikusan: “A legégetőbb kérdés Katarban nem a szörnyű közlekedési helyzet, nem a munkajog, és nem a szörnyű vezetési stílus az utakon. Hölgyeim és Uraim, a legégetőbb kérdés, hogy mit visel az ember a plázákban.”

Az ország lakosságának csupán alig 10% katari nemzetiségű, a többi ember mind külföldi. Így egy ilyen kampány véghezvitele elég megosztó, és kétség kívül nem egyszerű dolog.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez