Még ma is választanak elnököt Egyiptomban

Hivatalosan a negyven fokos hőség miatt egy nappal meghosszabbították az egyiptomi elnökválasztást. Azonban a döntés hátterében az áll, hogy Egyiptomban viszonylag kevesen járultak az urnákhoz.

Az észak-afrikai országban kedden negyven fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ami Kairó szerint sokakat visszatartott attól, hogy az urnákhoz járuljanak. Az elnökválasztási bizottság azt is jelentette, hogy a hőség enyhülésével jelentősen emelkedett a szavazók száma. Ezért és a rendkívül sok panasz miatt egy nappal meghosszabbították az egyiptomi elnökválasztásokat.

Az ország vezetői mindent megtesznek annak érdekében, hogy a választópolgárokat szavazásra bírják. Ibráhim Mahlab ideiglenes kormányfő a hétfői urnazárás után bejelentette, hogy a közalkalmazottak kedden szabadnapot kapnak, hogy így semmi se gátolja őket szavazatuk leadásában. Ibráhim ed-Demeiri közlekedési miniszter kedd reggel úgy nyilatkozott, hogy nem kell büntetésre számítania annak, aki érvényes jegy nélkül utazik a kairói metrón.

Viszont eddig is rendkívül alacsony volt a részvétel. Nem hivatalos jelentések hétfő este 15-20 százalékos részvételről szóltak, kedden napközben viszont a legtöbb szavazóhelyiség üres volt. Nem mindenki hajlandó szavazni, többek közt az Április 6. mozgalom, amely a Hoszni Mubarak elnök elleni 2011-es felkelés egyik fő mozgatója volt. A szervezet szerint a voksolás egy bohózat, és azzal vádolják a hatóságokat, hogy a helyi sajtón keresztül a volt hadseregparancsnok és védelmi miniszter, Abdel-Fattáh esz-Szíszi népszerűségének hamis képét keltik az emberekben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez