Elsőként Putyin gratulált Sziszi “meggyőző” győzelméhez

Habár még mindig nincs hivatalos eredmény, de mindenki Fattah el-Sziszit tarja az egyiptomi elnökválasztás győztesének. Miközben a Sziszi-párti szimpatizánsok hatalmas ünnepségeket rendeznek országszerte, addig már befutottak az első hivatalos gratulációk is: Vlagyimir Putyin orosz elnök volt az, aki legelőször felhívta telefonon Egyiptom újonnan megválasztott elnökét. 

“Mindkét államfő örült az egyiptomi-orosz baráti kapcsolatok bőséges hagyományának és remélik, hogy tovább mélyül az együttműködés Kairó és Moszkva között.” – állt az egyiptomi külügyminisztérium közleményében. Az orosz elnök volt az első, aki telefonon gratulált Fattah el-Sziszinek, miután az első nem hivatalos eredmények szerint ő lett Egyiptom hatodik elnöke. “Gratulációmat szeretném kifejezni Abdel-Fattah el-Sziszi”meggyőző” választási győzelméhez.” – mondta Putyin. A két államfő megállapodott arról, hogy amint lehetőség lesz rá, egy újabb hivatalos látogatást tesznek egymás országába. Sziszi biztosította orosz elnököt, hogy szorosabbá fűzi Egyiptom bilaterális kapcsolatait Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin már a kezdettől fogva támogatta Sziszi elnökségét.”Tudomásomra jutott Védelmi Miniszter Úr, hogy indulni fog az egyiptomi elnöki székért. Ez egy nagyon felelősségteljes döntés…Had kívánjak Önnek sok szerencsét nemcsak a magam, hanem az egész orosz nép nevében is.” – jelentette ki Vlagyimir Putyin, amikor idén februárban találkozott az Fattah el-Sziszivel.  

Ugyanakkor az egyiptomi elnökjelölt a május elején adott legelső tévéinterjújában még kerülte az oroszokkal kapcsolatos kérdéseket és nem kommentálta az oroszországi útját, Vlagyimir Putyinnal való találkozást és a fegyvervásárlási egyezményeket. Csupán annyit közölt, hogy Moszkva “nem alternatíva” és még az 1970-es években bekövetkezett szovjet-egyiptomi szakítás után is zajlott a “biztonságpolitikai kooperáció” a két ország között.

2011 óta fokozatosan növekszik az orosz-egyiptomi kereskedelem nagysága. 2012-ben 3,2 milliárd dollárt tett ki a két ország bilaterális kereskedelme, miközben 2010 előtt még a fél milliárd dollárt sem érte el. Abdel Nour azt szeretné, ha a Egyiptom és Oroszország kereskedelmi mérlege ebben az évben elérné az 5 milliád dollárt. Ezenfelül Egyiptomnak sokkal több orosz beruházásra lenne szükség: az észak-afrikai országban jelenleg az orosz befektetések száma még a 70 millió dollárt sem éri el.

Még 2013. november 13-án Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter váratlanul Egyiptomba utazott, hogy tárgyaljon az új kormánnyal és katonai vezetéssel. Két nappal Szergej Lavrov követte őt. Akkor az oroszok tárgyalások során korszerű helikoptereket, MIG 29M/M2 vadászgépeket és légvédelmi rakétákat ajánlottak fel eladásra.Végül azonban Kairó anyagi gondjai miatt az egyiptomi hadsereg csak a légvédelmi rakétákat vásárolta meg, de Moszkva ígéretet tett arra, hogy a régebben szállított hadi berendezéseket felújítanák. A katonai-biztonságpolitikai területen kívül más szektorokban is sikerrel zárultak a megbeszélések, mint pl. a turizmus és az energetikai befektetések.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez