Figyelni fogják az online beszélgetéseidet Egyiptomban

Úgy tűnik, Egyiptomban a hatalom szorosabb pórázra akarja fogni a másként gondolkodókat. Legalábbis ezt a következtetést vonta le az Egyptian Streets kairói hírportál abból, hogy a biztonsági erők összesen hét külföldi céget akarnak felfogadni a Facebook, a Twitter, a WhatsApp, a YouTube és a Viber megfigyelésére.

A sztorit először egy helyi újság, a Watan hozta. Kiszivárogtatta azt az előterjesztést, miszerint “le kell leplezni azokat, akik fenyegetést jelentenek a szociális háló biztonságára, és azonosítani kell azokat az egyéneket, akik veszélyeztetik a társadalmat”. Az egyiptomi belügyminiszter, Mohamed Ibrahim erre kiadott egy nyilatkozatot arról, hogy a bűnözők online aktivitását fogják figyelni az ország nagyobb biztonsága érdekében. A megfigyelők pedig olyan információkkal látják el a tárcát, amelyek felfedik a törvénytelen topikokat, vagy azokat, amelyek sértik az erkölcsöt és a hagyományokat.

Mohamed Morszi ex-elnök megdöntése, vagyis tavaly július óta Egyiptomban gyakoriak az erőszakos cselekmények, főleg a Sínai félszigeten, és a hatóságok abban bíznak, hogy a külföldi megfigyelő cégek segíthetnek a lázadók nyomára bukkanni. Az azonban még nem világos, hogy ez a tevékenység valóban csak a terroristák követésére szolgál-e majd, és megfelel-e a nemzetközi normáknak. Az egyiptomi kormány ugyanis az ország legnagyobb ellenzéki erejét, a Muzulmán Testvériséget terrorszervezetnek nyilvánította.

Az Al Ahram szerint a kiszivárgott dokumentum a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot tekinti a legkockázatosabb oldalaknak, és főként ezeknek a tartalmára kiváncsi. És azt is javasolja, hogy hozzanak létre egy adatbázist a befolyásos személyiségekről, aztán tárják fel a kapcsolatrendszerüket. A hírre máris megalakult egy csoport, “Meg fognak figyelni bennünket” címmel és aggódó hozzászólásokkal.

Az egyiptomi kormányzat nem először próbálja megleckéztetni a közösségi médiát. Miután tavaly augusztusban vérrel és erőszakkal feloszlatták Morszi híveinek ülősztrájkját a Rabaa mecsetnél, a hatóságok közölték: mindenkit 5 év börtönre ítélnek, aki a Facebookon posztolja a szolidaritás ismert négyujjas jelképét. Igaz, egy ilyen büntetésről sem érkezett aztán hír.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez