Mostantól büntethető a szexuális zaklatás Egyiptomban

Nagyon belehúzott Egyiptomban az átmeneti államfő, aki vasárnap adja át az elnöki hivatalt a minap megválasztott Abdel Fattah el-Sziszinek. Adly Manszur egymás után hozza a törvényeket (erre működő parlament híján neki van joga), és most végre jogszabály született arról, amit az egyiptomi nők régóta sürgetnekFél év börtönre és minimum 3 ezer egyiptomi fontra (93 ezer forintra) büntethető az, aki zaklatja őket. Akár a való világban, akár a virtuálisban. Az ország történetében először.

A 306-os számmal jelölt törvénycikk szexuális zaklatásnak minősíti egyebek mellett a követést, a zaklató gesztusokat és szavakat, akkor is, ha azok mondjuk interneten vagy telefonon történnek. A visszaesők az eredeti büntetési tételek duplájára számíthatnak. És ha újra és újra visszaesnek, akkor mindig kétszeresére nő a retorzió.

Akik pedig szexuális erőszakot követnek el, azok minimum egy évet kényszerülnek börtönben tölteni, és 10-től 20 ezer fontig (310-620 ezer forint) terjedő pénzbírságot fizetni. Ha pedig hatalmával visszaélve kényszerít valaki szexre bárkit is, akár munkahelyen, iskolában vagy a családban, akkor 2 év elzárás jár, és 20-50 ezer font (620 ezer és 1 millió 550 ezer forint) között van a büntetés.

Egyiptomban nagyon gyakori, és járványszerűen terjed a szexuális zaklatás. A hét elején 23 diákot vettek őrizetbe, mert az év végi vizsgák alatt üldözték az osztálytársnőiket. Egy tavaly kiadott jelentés, melyet az ENSZ készített kairói intézményekkel közösen, azt állította: az egyiptomi nők 99 százalékát érte már szexuális zaklatást. És mostanáig nem volt törvény, amely ezt tiltotta volna.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez