Magyar üzletemberek, magyar tervek Közép-Ázsiában

Közép-Ázsia, Budapest- A Schmitt Pál köztársasági elnököt közép-ázsiai körútjára (Azerbajdzsánba, Türkmenisztánba és Üzbegisztánba) kísérő, különböző területeken érdekelt üzletemberek szorosabb kapcsolatokat építenének ki a térséggel.

Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban komoly vízügyi és környezetvédelmi gondok vannak, és vállalata, amely piacvezető Magyarországon, segíthet ezen problémák kezelésében. Az Aral-tavat a teljes kiszáradás fenyegeti, ráadásul a térségben intenzív gyapottermelés folyik, aminek óriási vízigényét nehezen elégítik ki – mutatott rá. Hozzáfűzte, hogy az ivóvíz- és szennyvízhálózattal is gyakran gondok vannak ezekben az országokban. 

A térségben “ökológiai katasztrófák sora fenyeget”, és a közép-ázsiai út döntő jelentőségű abból a szempontból, hogy Magyarország milyen szerepet vállalhat a régióban a vízügyek területén – emelte ki.
Zelei Gábor, a Mol Nyrt. Upstream üzletfejlesztési vezetője elmondta, vállalatának kiemelten fontos Közép-Ázsia. Üzbegisztánban a kőolajkutatás- és termelésben venne részt a Mol, Azerbajdzsán pedig a Nabucco-projekt miatt jelentős – fejtette ki. Hozzátette: a közép-ázsiai körút “lökést adhat” a kapcsolatok kiépítésének Türkmenisztánnal is.
Lőrincz Kálmán, a PHARMEXPERT Kft. ügyvezetője közölte: számára az út célja a kapcsolatfelvétel a lehetséges üzleti partnerekkel. Üzbegisztánban és Türkmenisztánban “régi, állami vezetésű” a gyógyszeripar, és vállalata ide, illetve Azerbajdzsánba exportálna főként Magyarországon előállított gyógyszereket – mondta.
Jakócs György, a Robinson Tours Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy Azerbajdzsánból jelenleg néhány száz turista érkezik Magyarországra, elsősorban Budapestre és Hévízre. Az országban már van egy üzleti partnere a cégnek, ezen túl egy üzbegisztáni vállalattal szeretnének kapcsolatot kiépíteni – fogalmazott, hozzátéve: Üzbegisztán a magyar turistáknak is érdekes lehet, sokan “Közép-Ázsia gyöngyszemének” tartják. 
Kozsla Tibor, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) stratégiai és nemzetközi igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az úton felkeresendő országoknak Magyarország átadná a tapasztalatait az edzők és testnevelő tanárok képzésében. Példaként említette, hogy a TF az edzőképzésben együttműködési megállapodást kötött Indiával, a testnevelő tanárok képzésében pedig Szingapúrral törekednek hasonló kapcsolat kiépítésére. A közép-ázsiai országok közül kiemelte, hogy Azerbajdzsán érdeklődik az együttműködés iránt, és hozzátette: az ország jelentkezett a 2020-as olimpiai játékok megrendezésére.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez