Új kezdet-Martonyi János malajziai tárgyalásai

Malajzia, Kuala Lumpur – A magyar diplomáciai új fejezetet kíván nyitni a magyar-malajziai kapcsolatokban, s erről tárgyalt Kuala Lumpurban Martonyi János külügyminiszter – tájékoztatta az MTI-t Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

 

 

Martonyi János Malajziát és Szingapúrt felölelő délkelet-ázsiai körútja első állomásán, Kuala Lumpurban tárgyalt Anifah Aman külügyminiszterrel és Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia parlamenti elnökkel.
Tóth József felhívta a figyelmet arra, hogy a külügyminiszter útja illeszkedik a magyar külpolitika globális nyitásának célkitűzéseibe. Ennek a nyitásnak a középpontjában állnak azok az országok, amelyek méretben és más adottságokban jobban összehasonlíthatóak Magyarországgal. Így a magyar külpolitika érdeklődésének homlokterében állnak a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségéhez (ASEAN) tartozó országok. Tóth József hangsúlyozta, hogy Magyarország új fejezetet kíván nyitni a kétoldalú kapcsolatokban, és erre a maláj fél is készséget mutatott.
Magyarország képes lenne profitálni a dinamikusan fejlődő malajziai gazdaság adta lehetőségekből. A Kuala Lumpur-i megbeszéléseken ezért sor került gazdasági jellegű egyeztetésekre is. A Mol magyar olajipari vállalat képviselőinek jelenlétében volt egy találkozó a Petronas maláj olajvállalat képviselőivel. A Petronas nemcsak Malajziában meghatározó jelentőségű olajipari vállalat, hanem globális szerepet is vállal, s a találkozón Martonyi János kifejezte eltökéltségét, hogy elősegítse a magyar vállalatok térségbeli törekvéseit. Konkrét beruházásokról is szó volt, nemcsak Malajziában, hanem más országokban is.     A Kuala Lumpur-i megbeszélésen szó volt az idegenforgalmi kapcsolatok fellendítéséről, egyebek mellett egy közvetlen Budapest-Kuala Lumpur légijárat indításáról, amire középtávon jó lehetőségek kínálkoznak.
A kétoldalú kapcsolatok dinamizálásának része lesz az oktatási együttműködés újraindítása is, és hamarosan véglegesíteni lehet a két tárca közötti megállapodást. Szóba kerültek a sportkapcsolatok is. Malajzia meg kívánja pályázni a futball világbajnokság 2030-as megrendezését, és addig szeretnének felfuttatni a helyi futballkultúrát, ezért is érdeklődnek a magyar sport- és utánpótlás-nevelés tapasztalatai iránt. Minderről várhatóan a jövőben fognak egyeztetni a két ország sportminiszterei – mondta a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez