Magyar üzletekről Közép-Ázsiában

Azerbajdzsán, Baku- Közép-ázsiai körútja harmadik, utolsó állomásán, Bakuban tárgyal pénteken Schmitt Pál köztársasági elnök, aki kétoldalú megbeszélést folytat Ilham Aliyev azeri államfővel.

 

 

A magyar államfőt Bakuban csütörtök esti érkezésekor mások társaságában Jaqub Eyyubov miniszterelnök-helyettes fogadta. A magyar delegációhoz az azeri fővárosban csatlakozik Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára és Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.
Schmitt Pált péntek délelőtt fogadja Ilham Aliyev, akivel négyszemközti megbeszélést folytat, ezt követően az államfők közös nyilatkozatot írnak alá. Együttműködési megállapodást köt a két ország belügyi, igazságügyi és honvédelmi tárcája, továbbá Magyarország és Azerbajdzsán kormánya között egy katasztrófákkal kapcsolatos együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodás is létrejön. A dokumentumok aláírása után a két köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz.
Délután Schmitt Pál megkoszorúzza Heydar Aliyev egykori azeri államfő síremlékét és a Hősök fasoránál lévő emlékművet. Később a két köztársasági elnök megnyitja a magyar-azeri üzleti fórumot, majd a magyar államfő ellátogat a Heydar Aliyev Alapítványhoz. Ezt követően Schmitt Pál találkozik Artur Rasizade azeri miniszterelnökkel és Oqtay Asadovval, az azeri parlament elnökével.
Este a magyar államfő részt vesz egy koncerten, amelyen Murad Huseynov azeri zongoraművész Liszt Ferenc darabjait adja elő, és amelynek elején a köztársasági elnök magyar állami kitüntetést ad át Shahin Mustafayev gazdaságfejlesztési miniszternek és Kamran Haszanov tiszteletbeli konzulnak.
Schmitt Pál az MTI-nek korábban nyilatkozva hangsúlyozta, hogy vasárnap kezdődött közép-ázsiai körútja, melynek keretében először Üzbegisztánt, majd Türkmenisztánt és Azerbajdzsánt kereste fel, része a magyar külpolitika nyitásának Kelet felé, továbbá azért is fontos, mert az elmúlt időben a térség politikai, gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is felértékelődött.
Az államfő azt mondta, Magyarországnak stratégiai érdeke, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a régióval, hiszen itt óriási gáz- és olajkészletek vannak. Az elnöki látogatások gyakran szimbolikus jellegűek ugyan, ennek az útnak a jelentőségét azonban jól mutatja, hogy 23 vállalattól 37 üzletember is a delegációval tart, hogy üzleti kapcsolataikat építsék, ápolják a térség országaiban.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez