A kínai nyitásról Budapesten

Kína, Budapest- Jóllehet a magyar gazdaság mélyen integrálódott az Európai Unióba, a gazdasági realitások arra késztetik Magyarországot, hogy a kereskedelemben Kína irányába is nyisson – mondta Becsey Zsolt, miniszterelnöki külgazdasági megbízott egy budapesti konferencián.

 

 

A Budapesti Corvinus Egyetem által szervezett “Kínai-európai együttműködés a hosszú távú fenntarthatóságért” című konferencián Becsey elmondta: Kínának érdekében áll, hogy az euróövezet kilábaljon az adósságválságból, és a kínai befektetések hozzájárulhatnak a kereskedelemben és a tőkeáramlásban mutatkozó egyenlőtlenségek mérsékléséhez.
Kao Csien (Gao Jian), Kína magyarországi nagykövete az eseményen elmondta: Európa és Kína együttműködésének legfontosabb jellemzője éppen a konferencia témáját adó fenntarthatóság. Időzítése pedig nem is lehetne jobb, hiszen a gazdaság válság legyőzése csak együttműködéssel és közös erőfeszítésekkel lehetséges.
Becsey Zsolt elmondta, hogy Kína kiemelt helyet foglal el a Magyarország és Ázsia közötti külkereskedelemben, a forgalom mintegy negyede jut rá. Hozzátette, hogy egy-két éven belül a Kínával folytatott kereskedelem meghaladhatja az Egyesült Államok és Magyarország közöttit.
Az első Magyarországra érkező nagyobb kínai befektetőkről, így a Huawei elektronikai és a Wanhua vegyipari vállalatokról szólva hangsúlyozta, hogy azok magatartása példaértékű a későbbi befektetők számára. Nem tőkeintenzív enklávékat szeretne Magyarországra csábítani a kormány, rendkívül fontos, hogy a kínai vállalkozások megfelelő mértékben ágyazódjanak be a magyar gazdaságba – tette hozzá.
A miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy az elmúlt időszakban rendkívül kedvezően fejlődtek a két ország közötti kapcsolatok. Példaként említette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a sanghaji világkiállítás záróeseményén vett részt, és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök Magyarországra látogatott.
Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora abbéli reményének adott hangot, hogy a konferencia során mélyülnek az egyetem és kínai partnerei közötti kapcsolatok. Mint mondta, jelenleg 40-50 kínai hallgató tanul a budapesti intézményben.

 

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez