Ingatlan, energia, mezőgazdaság a kínai-magyar együttműködés fókuszában

Magyarország, Budapest – A belső-mongóliai Hohhot város (Kína) Kereskedelmi és Iparkamarájának delegációja a BKIK-ba látogatott. A küldöttség tagjai három nagy területen térképezték föl a magyarországi befektetési lehetőségeket.

 

 A 26 tagú kínai delegáció tagjai főként nagyvállalatok és szakmai szervezetek döntéshozói, akik magyarországi ingatlanfejlesztésbe, megújuló energián alapuló energetikai és mezőgazdasági projektekbe kívánnak befektetni. A megjelent mintegy 100 résztvevő a magyar növénytermesztéssel, kisállattenyésztéssel és élelmiszer feldolgozással kapcsolatos témákban folytatott eszmecserét a vendégekkel. A vendégek stratégiai céljai között sertés- és szarvasmarha telepek felvásárlása illetve vegyesvállalatok létesítése szerepelt. A delegáció tagjai a jövőben együtt kívánnak működni a szentesi Hungerit Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel.

A delegációt Zhang Shude, Belső-Mongólia Autonóm Régió Gazdasági és Informatikai Bizottságának főmérnöke vezette, aki előadásában kiemelte a civil szervezetek szerepét és jelentőségét a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésében. Kiss Zoltán, a BKIK általános alelnöke és Károly László, a Kínai Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztály elnöke beszédében a magyar-kínai kapcsolatok vállalati szintű építésének szükségességét hangsúlyozta. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviseletében Krasnyánszky László, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos titkárságának helyettes vezetője adott tájékoztatást a júniusi miniszterelnöki látogatás óta eltelt időszak eredményeiről és a további lehetőségekről.

A magyar vállalkozói szférát ingatlanfejlesztő, megújuló energia területén innovatív vállalkozások, funkcionális élelmiszer feldolgozóipari és egyéb mezőgazdasági befektetéseket kínáló cégek képviselték.

 

A találkozót a BKIK Kínai Kapcsolatok Fejlesztéséért szakmai osztály szervezte. A fővédnök Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkára – egyben a BKIK elnöke – volt.

A budapesti és a hohhoti kamarák vezetői stratégiai szerződést írtak alá, Pécs alpolgármestere, Dr. Kunszt Márta pedig tárgyalásokat kezdeményezett Hohhot város képviselőivel egy hasonló megállapodás előkészítése érdekében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez