Elkobzott az állam két üzletláncot Egyiptomban

Egyiptomban rátette a kezét az állam a népszerű Seoudi és Zad szupermarketekre, mondván: a két lánc tulajdonosai a Muzulmán Testvériség tagjai. A boltok egyelőre bezárnak, de rövidesen újranyitnak, új tulajdonosi szerkezettel és új menedzsmenttel.

A Seoudi élelmiszerüzlet-lánc az eddigi tulajdonosáról, Abdel El-Rahman Seoudi üzletemberről kapta a nevét. A férfit már 2007-ben őrizetbe vették, a Muzulmán Testvériséghez köthető tevékenységért – írja az Egyptian Streets. A Zad pedig eddig Khairat El-Shateré, a Testvériség kettes számú vezetőjéé volt.

A bezárásukról szóló határozat alapja az észak-kairói büntető bíróság tavaly szeptemberi döntése, miszerint be kell fagyasztani a szervezet minden magasrangú vezetőjének és több iszlámista politikusnak a vagyonát. A Muzulmán Testvériséget ugyanis terrorszervezetnek nyilvánította akkortájt az egyiptomi kormány.

A múlt hónapban az állami sajtó már jelentette, hogy a Testvériség 30 vezetőjének és 12, a szervezethez köthető egyesületnek a vagyonát be is fagyasztották. Így azokét a cégekét is, amelyek az ő tulajdonukban voltak. Akkor arról cikkeztek a lapok, hogy ezrek veszíthetik el emiatt az állásukat. Mostani hírek szerint azonban az üzletláncok újra kinyitnak majd, egyelőre átmeneti vezetés alatt, amíg a kormány tartós megoldást nem talál. Azt egyelőre nem tudni, hogy megpályáztatják-e a boltokat, vagy valamilyen más megoldáson törik-e a fejüket az illetékesek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez