Újranyitja teheráni nagykövetségét Nagy-Britannia

Teheráni nagykövetségének újranyitására készül Nagy-Britannia. A missziót két és fél évvel ezelőtt zárták be, miután keményvonalas tüntetők megtámadták és kifosztották az épületet. Most az iraki erőszak teremtett új helyzetet.

Az újranyitás tervét William Hague külügyminiszter jelentette be. Azt mondta, a hét végén már egyeztetett is iráni kollégájával, Dzsavar Zariffal. A döntés azután született meg, hogy az Egyesült Államok közölte: kész együttműködni Teheránnal a bagdadi kormány megerősítése érdekében, az előrenyomuló és erőszakosan tomboló ISIS-harcosok ellen.

“Úgy határoztam, hogy a körülmények most megfelelőek a nagykövetség újranyitására” – közölte Hague a londoni parlamenttel. Ez újabb lépés abban az enyhülési folyamatban, amely az elmúlt napokban gyorsult fel Irán és a Nyugat között. És amelynek oka az iraki erőszak, célja pedig annak megállítása.

Hague azt is mondta: meggyőződése, hogy a brit diplomaták biztonságban lesznek Teheránban, és akadályoztatás nélkül végezhetik majd a munkájukat. Egy sor gyakorlati dolgot azonban még meg kell oldani, és kezdetben nem is fognak tudni teljes konzuli szolgáltatást biztosítani – tette hozzá. Az irániaknak például egyelőre változatlanul Abu Dhabiban vagy Isztambulban kell brit vízumot igényelniük. Egyelőre csak kevés diplomatát küldenek Teheránba, és ha elrendeztek mindent, akkor követik őket a többiek.

London és Teherán az elmúlt napokban folyamatos kapcsolatban volt az iraki helyzet miatt. Irán katonákat küldött Irakba a bagdadi védelem koordinálására, Nagy-Britannia segélyt küld a menekülteknek.

A mostani enyhülés a kétoldalú kapcsolatokban már tavaly, Rohani elnök hivatalba lépése után megkezdődött. Irán már februárban újranyitotta londoni nagykövetségét, de csak annak konzuli részlegét. A brit külügyminiszter most azt mondta, azt várja, hogy Irán lépéseket tesz a külképviselet tevékenységének teljes helyreállítására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez