Újabb milliárdokat kér az államtól a fukusimai erőművet üzemeltető társaság

Japán, Tokió  –  A Tepco képtelen saját erőből kártalanítani a kitelepítetteket és fedezni a sugármentesítés költségeit.
Nem először és vélhetően nem utoljára kér állami segítséget a Tokyo Electro Power Company. Ezúttal potom 22 milliárd dollárt. Ennek nagy része kártalanításra és sugármentesítésre kell, de a cég nem tudja fedezni a stressztesztek és a karbantartás költségeit sem a többi általa üzemeltetett reaktorban. Persze a Tepco már csak formailag magáncég, már régóta de facto az állam működteti.
Közben egyre több részlet derült ki a tavalyi baleset körülményeiről. A független szakértői vélemények szerint a Tepco teljesen felkészületlen volt, holott Japán e körzetében nagyon is lehetett számítani földrengésre és szökőárra is. Ezért a Tepco részvényesei, a katasztrófa fő pénzügyi vesztesei, pert indítottak a társaság vezérkara ellen. És lehet, hogy a neheze még hátra van. Egy a napokban végzett mérés szerint a fukusimai reaktor belsejében a sugárszint sokkal magasabb annál, mint amekkorának eddig gondolták. A hűtővíz szintje viszont sokkal alacsonyabb. Így veszélybe kerülhet az a hűtési folyamat.(BBC)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez