Megérkezés, beköszönés – Sanghaj és Jinhua

Összesen 10 és fél óra repülési idő (de várakozással együtt 17 óra!) után (útvonal: Budapest – Moszkva – Sanghaj) érkeztünk meg Kína legnagyobb lélekszámú városába.

A keleti partvidék egyik meghatározó települése ma csaknem 25 millió lakossal rendelkezik, melyből a „mag” 13-14 millió főt tesz ki, és egyáltalán nem mellékes, hogy nagyjából 9 millió nem sanghaji rezidens tarkítja a sokszínű város mindennapi forgatagát. A tengi nyitás óta (nyitás politikája) eltelt bő három évtized alatt Sanghaj nem csupán Kína, hanem a térség egyik növekedési pólusának tekintendő, mindazokkal a jellemzőkkel, amelyek ezáltal a régió számára jelentenek lehetőségeket az elkövetkezendő időszakban. Ahogyan más keleti és déli part menti kínai nagyvárosban, itt is nagyszámú a szegényebb nyugati tartományokból a jobb élet reményében érkező és munkát vállaló „belső migráns”, de jelentős a külföldi állampolgárok száma. Az út első felében lesz még alkalmunk bejárni a város egyes kerületeit – erről egy későbbi bejegyzést adunk majd.

 Sanghajban a reptéren várt minket Révész Ágota a magyar főkonzulátus oktatási és kulturális ügyekkel foglalkozó tanácsosa – kellemes beszélgettünk utunk, kutatásunk célkitűzéseiről, a lehetséges (és tervezett) kínai együttműködések kialakításáról (pár nap múlva érkezik meg a városba egyébként a Pécsi Tudományegyetem két rektorhelyettese, akik egyetemek közötti kooperációról, kínai diákok rekrutálásáról és egyéb magyar-kínai projektekről tárgyalnak). Itt kétfős különítményünk kiegészült Nyitrai Miklós professzorral, a pécsi orvosi kar Biofizikai Intézetének vezetőjével, aki egy héten keresztül delegációnk tagja lesz.

 Kalandos módon végül sikerült jegyet váltanunk a Jinhua városába tartó gyorsvonatra, amellyel végül további bő öt órát utaztunk – nyitott hálóágyas kocsiban (erről bővebben olvashatnak másik mai bejegyzésünkben). Jinhuában működik az egyik legjobb nevű kínai egyetem, a Zheijiang Normal University Afrikai Tanulmányok Intézete, amelyben több tucat jól felkészült, képzett, Afrikát sokszor megjárt kutató végez olyan háttérmunkát, megalapozó kutatást, mely segítheti Kína Afrika-politikájának sikeres megvalósítását. E munkának részletesebb megismerése egyik célkitűzésünk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez