A magyar külügyminiszter az indonéz demokráciát méltatta

Indonézia, Dzsakarta – Magyarország külügyminisztere, Martonyi János több száz nemzetközi kapcsolatokat tanuló egyetemista számára tartott előadást Paramadina Egyetemen, Jakartában.
Az előadást a külügyminiszter dél-kelet ázsiai hivatalos látogatássorozatának indonéziai állomásán tartotta, kedden.
„Indonézia egy különleges, sőt lélegzetelállító ország. Minden okuk megvan, hogy büszkék legyenek hazájukra. Az ország nemcsak, hogy sikeresen működteti demokratikus intézményrendszerét, de figyelemre méltó léptékben fejlődik gazdasági téren és a szakképzett munkaerő területén is” – mondta Martonyi az „Európa és Ázsia viszonya a két kontinens stratégiai kapcsolatainak tükrében” címmel tartott előadásán.
A külügyminszter méltatta Indonéziát mint olyan országot, amely kulcsszereplővé vált saját térségének politkájában; emlékeztetve Indonézia Myanmarral, illetve a Kambodzsa és Tájföld közötti konfliktussal kapcsolatban vállalt közvetítő szerepére.
„Indonézia aktív, fontos szereplő a világpolitikában. A magam részéről őszintén csodálom azt a fejlődést amit az önök országa mutat” – tette hozzá.
„Minden országnak megvan a maga gondja. Magyarország jelenleg az Európát sújtó gazdasági válsággal küzd. A válságból kiutat csak a további fejlődés jelenthet. Sok múlik azon, hogy népünk képes lesz-e megőrizni az országba és partnerországainkba vetett bizalmát. Optimistának kell lennünk a jólét és a demokrácia iránti törekvéseinkkel kapcsolatban.”
A külügyminiszter a hallgatóságnak még elmondta, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy felülkerekedjen a gazdasági nehézségein, ehhez azonban segítséget remél a Nemzetközi Valutaalaptól is.
A Magyarország belpolitikáját érintő kérdéseken túl a külügyminiszter beszélt az ország külpolitikai terveiről, törekvéseiről is: „Ázsia egy igen sok lehetőséget kínáló piac. Fontos számunkra Indonézia és Magyarország kapcsolatának  fejlesztése, melynek révén több szektorban is számítunk az együttműködés élénkülésére.”
Martonyi János először járt Indonéziában. A látogatás alkalmával találkozott az Indonéz Köztársaság külügyminiszterével, Marty Natalegawával, mely találkozó során a felek megegyeztek a két országban diplomata, illetve szolgálati útlevéllel rendelkezők vízumkényszerének feloldásáról.
Forrás:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez