Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok

Kína, Budapest- Szilárd alapokon bővülhetnek tovább a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok, amelyekre adottak a lehetőségek – erről Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, valamint Csung San (Zhong Shan), a Kínai Népköztársaság kereskedelmi minisztériumának (MOFCOM) miniszterhelyettese beszélt hétfőn a magyar fővárosban.

 

 

A Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes kétnapos budapesti látogatásához kapcsolódóan tartott magyar-kínai üzleti fórumon több mint 300 magyar és kínai üzletember vett részt. A kínai üzletemberek – mintegy kétszázan, akik mintegy 300 kínai céget képviseltek – a kínai miniszterelnök-helyettessel együtt érkeztek Budapestre.
Pleschinger Gyula az üzleti fórumot üdvözölve kiemelte: Magyarország Európán kívüli legjelentősebb gazdasági partnere a Kínai Népköztársaság. Tavaly a magyar adatok szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke elérte a 7,8 milliárd dollárt, és a gazdasági válság ellenére is fejlődő tendenciát mutatott. A kínai befektetések értéke Magyarországon 2,3-2,5 milliárd dollár között mozog, a kínai cégek főként az informatika, a kommunikációs technológia, az elektronika, a telekommunikáció valamint a kutatás-fejlesztés (K+F) területén vannak jelen. 
Az államtitkár jelezte: mind Magyarország, mind Kína fontosnak tartja a kapcsolatok szorosabbra fűzését, s ennek legkézenfekvőbb területe a gazdaság. Örömét fejezte ki, amiért sok üzletember vett részt a fórumon, ami véleménye szerint azt mutatja, hogy nemcsak a politika szintjén van igény a kapcsolatok fejlesztésére.
Emlékeztetett, hogy a kínai gazdaság számára Magyarország piacméret szerint csupán egy – és nem is  a legnagyobb – az európai partnerek közül, ugyanakkor Európa központjában fekszik, így ideális lehetőséget nyújt a kínai üzletemberek számára is arra, hogy cégeik európai központjait itt hozzák létre. Mindehhez társul Magyarország térségi szinten kimagaslóan jó infrastruktúrája, és az a befektetőbarát, stabil politikai és üzleti környezet, amelyet kínálni tud az ide érkező befektetők számára – tette hozzá.. 
Pleschinger Gyula szerint nem véletlen, hogy a kínai miniszterelnök múlt évi magyarországi látogatása alkalmával került sor Budapesten az első Kína-Közép-Kelet-Európa üzleti fórum megrendezésére, amelynek folytatása volt az idei, a napokban tartott varsói rendezvény. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország kedvező tapasztalatokkal rendelkezik a kínai befektetőket illetően: olyan embereket ismertek meg bennük a magyar üzleti partnerek, akik együttműködési szándékkal érkeznek Magyarországra, és szükségük van a magyar emberek szaktudására és képzettségére, hozzá szeretnének járulni Magyarország gazdasági sikereihez. 
Zhong Shan emlékeztette az üzleti fórum résztvevőit arra, hogy a mostani üzleti találkozó fontos része Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes magyarországi látogatásának. A kínai kereskedelmi miniszter-helyettes szerint két ország viszonyát nem az egymástól mért földrajzi távolság határozza meg alapvetően, hanem az egymás iránti kölcsönös tisztelet és bizalom. 
Úgy vélte, a kínai és a magyar nép közötti barátságnak hosszú múltja és szép jövője van. Utalt arra is, hogy az utóbbi években a két ország magas szintű vezetői  gyakran látogatták meg egymást, ami növelte a kölcsönös politikai bizalmat. 
A miniszterhelyettes szerint Magyarország Kína számára nem fontos, hanem az egyik legfontosabb partner. Az utóbbi 3 évben éppen ezért sok kínai vezető – köztük a kínai miniszterelnök is – ellátogatott Magyarországra. Kitért arra, hogy 2010 októberében Orbán Viktor miniszterelnök szintén ellátogatott a Kínai Népköztársaságba. Zhong Shan szerint a két ország kapcsolata történelmi csúcson van. 
A jó politikai kapcsolatok szilárd alapokat teremtettek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez: a múlt évi kereskedelmi forgalom a két ország között a kínai adatok szerint 9,26 milliárd dollárt ért el, ami 6,2 százalékos emelkedés az előző évhez képest.
Kína magyarországi befektetései már meghaladták a 2,5 milliárd dollárt, ezzel Magyarország Kelet-Európában vezető helyet foglal el e tekintetben – tette hozzá. A kínai befektetések több tízezer munkahelyet hoztak létre Magyarországon – mondta a kínai minisztériumi vezető, hozzátéve, hogy Kína tovább kívánja fejleszteni az együttműködést. Példaként említette, hogy a Bank of China új fiókot nyitott Magyarországon, “a két ország fejlesztési bankjai pedig keret-megállapodást fognak aláírni 1 milliárd euró körüli hitelt illetően.”  
Mint mondta, a kínai kormány továbbra is ösztönzi, hogy a kínai vállalatok Magyarországon fektessenek be, de a magyar befektetőket is várják Kínában. Emellett elő kívánják mozdítani a két ország kis- és közepes cégeinek együttműködését is, ennek érdekében a kínai kereskedelmi minisztérium megállapodást kíván kötni a magyar Nemzetgazdasági Minisztériummal.
Zhong Shan előadását kisebb incidens zavarta meg: tibeti jogvédő aktivisták jutottak be a terembe, akik egy zászlót mutattak fel, majd amikor a biztonságiak kivezették őket, a Free Tibet és Hosszú életet a Dalai Lámának mondatokat kiabálták. Pleschinger Gyula a vendéglátók és a magyar kormány nevében bocsánatot kért a kínai résztvevőktől, és leszögezte, hogy az üzleti fórum nem a politikai nyilatkozatok színtere.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez