Kínai karácsonyi ajándék: felavatják a világ leghosszabb gyorsvasútját Peking és Kanton között

Kína, Peking – 2298 km hosszú az út Peking és Kanton között. Eddig vasúton ez több mint húsz órán keresztül tartott, most az új gyorsvasúton csak alig több mint nyolc óra lesz majd az időtartam. Az átlagsebesség 300 km óránként, a csúcssebesség 350 km/ h.

Már kétezer jegyet eladtak az első útra, de sokan félnek Kínában a gyorsvasúttól. Tavaly volt egy szörnyű baleset Vencsou város közelében:40 ember meghalt és sok megsebesült. Kiderült, hogy a rohamtempóban kiképzett személyzet nem ismerte eléggé a Siemens technológiát. A németek hosszas kiképzési időt tartottak szükségesnek, ám a kínai vasutasok meg akarták mutatni: ők rekordidő alatt sajátítják el a modern technológiát…
       Szombaton Pekingben dolgozó újságírókat invitáltak a próbajáratra, mely Pekingtől Zsengzsou városig tartott, ez az északi szakasz 698 km, melyet 2,5 óra alatt tett meg a gyorsvasút. A több mint száz újságíró elégedetten számolt be az utazásról. Felvetették viszont, hogy drága a jegy. A teljes Peking- Kanton szakaszra 865 jüanba kerül – ez 138 dollár. Ennél egy repülőjegy alig drágább. A vasúttársaság főnöke szerint a jegyárakat a piac alakítja majd, vagyis ha nem lesz elég utas, akkor csökkentik az árakat a Peking- Kanton gyorsvasúton, melyet karácsonykor adnak át Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez