A kínai jüan már nem alulértékelt, Kína a jövőben is 7-8%-kal növekszik évente

Kína, Peking –  Erről beszélt a davosi világgazdasági fórumon a pekingi jegybank alelnöke. Ji Kang/Yi Gang/ szerint a jüan árfolyama egyensúlyban van, hiszen 2007 óta 17% -kal felértékelődött a dollárhoz képest. Óvott attól, hogy a nagyhatalmak pénzügyi háborúskodásba kezdjenek. Utalt arra, hogy Japán  törekvése a jen árfolyamának csökkentésére kiválthat háborúskodást a devizapiacokon.

Kína devizakészleteinek növekedése a legalacsonyabb volt 2003 óta. Továbbra is Kína a rekorder, hiszen a készlet értéke 3,31 ezer milliárd dollár, de ez szerény növekedés a tavalyi 3,18 ezer milliárdhoz képest. Idén az év végére 3,45 ezer milliárd dollárt várnak. Pekingben arra számítanak, hogy csökken  a fizetési mérleg többlete és az ország fokozatosan áttér az exportorientált gazdaságról a fogyasztói társadalomra.
  Kína gazdasága a belátható jövőben is 7-8%-kal növekszik évente és ez kedvező hatással lehet a világgazdaságra. A G 20 országoknak, vagyis a gazdasági nagyhatalmaknak végig kell gondolniuk pénzügypolitikájukat, nehogy valamiféle valutaháború alakuljon ki- hangsúlyozta a kínai jegybank alelnöke, aki Davosban beszélt a világgazdasági fórumon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez