Tizenöt évet kapott egy szaúdi emberjogi aktivista

Szaúd-Arábiában idén márciusban hoztak olyan törvényt, miszerint terroristának számít az, aki nyíltan vallja ateista nézeteit, vagy kritizálja az uralkodócsaládot és az államot, s az illetőt akár több mint egy évtizedes börtönbüntetésre lehet ítélni. Az új törvény alapján most először ítéltek el egy híres emberjogi aktivistát a Perzsa-öböl menti monarchiában.

Valíd Abul-Heir szaúdi emberi jogi aktivistát április 16-án tartóztatták le, mégpedig azzal a váddal, hogy nyílt támadást intézett a szaúdi állam és az uralkodóház ellen azzal, hogy bírálta annak jogi berendezkedését. Valíd Abul-Heir korántsem volt ismeretlen a Perzsa-öböl menti monarchiában: 2011 óta folyamatosan adta be a petíciókat, vagy reformok bevezetésére szólította fel Rijádot. 2012-ben nem engedték ki őt az Egyesült Államokba, ahol részt vett volna egy emberjogi konferencián. Három hónappal később pedig letartóztatták, a “bíróság megsértése miatt”, de akkor még pénzbírsággal megúszta. 

Most azonban nem volt szerencséje: 15 évnyi börtönt kapott, mellett pedig 200 ezer riálos (körülbelül 12 millió forintos) pénzbírságot szabott ki a bíróság a jogászra. – írták az április közepén őrizetbe vett aktivista rokonai a Twitter közösségi oldalon. Valíd Abul-Heir felesége telefonon közölte, hogy érthetetlennek tartja a bíróság döntését: “Valíd nem ismeri el a bíráskodás törvényességét, elutasítja az ítéletet és nincs szándékában fellebbezni.”

Az emberjogi ügyvédet “hatóságok elleni felbujtás, illetve a rendszere, a jogi hatóságok és az állami tisztségviselők elleni támadás” miatt ítélte el az ügyben eljáró bíróság. Az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet Valíd Abul-Heir azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, hangsúlyozván, hogy az aktivistán egyértelműen jogvédő tevékenységéért álltak bosszút.

Tavaly októberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is élesen bírálta a szaúd-arábiai emberi jogi helyzetet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában. Március vége óta pedig aki kritizálni merészeli a rendszert vagy az iszlám vallást, az bizony kemény börtönbüntetésre számíthat. Eszerint terroristának számít az is, aki  bírálja és valamilyen módon gyengíti a szaúdi társadalmat összetartó erőt, vagyis az uralkodócsaládot. Ezenfelül, aki előad, vagy részt vesz olyan konferenciákon, amelyeken nyíltan megkérdőjelezik a szaúdi rendszert, vagy ilyen jellegű szervezeteknél dolgozik, szintén az állam ellensége. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez