Drágult a dohány és az alkohol Egyiptomban

Már nemcsak az üzemanyag és az energia drágul Egyiptomban, hanem Kairó megemelte az alkohol és a cigaretta árát is. A drágulások miatt komoly belpolitikai vita zajlik az észak-afrikai országban.

A cigarettaadót átlagosan 50 százalékkal, a sör és egyéb szeszes italok után fizetendő adókat 200, illetve 150 százalékkal emelték meg. A helyi cigarettamárkák hétfőtől körülbelül 8,5 egyiptomi fontba (270 forint), a felső árkategóriába tartozó nyugati márkák közel 20 egyiptomi fontba (640 forint) kerülnek dobozonként.

A vasárnapi rendelet az új kormány előre bejelentett megszorító intézkedéseinek része, amelyek az észak-afrikai ország súlyos problémákkal küszködő gazdaságának megmentését célozzák. Szombaton már drasztikusan felemelték a benzinárakat, ami súlyos terhet jelent a szegénységben élő tömegek számára. 

A közel 90 milliós észak-afrikai ország lakosságának – becslések szerint – fele napi kevesebb mint 14 egyiptomi fontból (456 forint) él. A különböző üzemanyagtermékek áremelkedése 40 és 77 százalék között mozog.A szocialista pártok és Fattah el-Szíszi támogatói most keményen bírálják az államfőt, mert ilyen mértékű drágulás, még rosszabbul érintheti a szegényeket. “Már az élelmiszer eddig is drága volt, most az üzemanyag, majd mi lesz ezután?” A liberálisok és a gazdasági elemzők pedig támogatják Szíszi döntését, mert ezzel több marad az állami kasszában és a szegénynek nyújtott programokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez